Rengetegen indítják a napot valamilyen forró itallal, amely a hideg téli időben különösen jól eső érzés. Egy új kutatás szerint ennek ellenére érdemes különös figyelmet fordítani az italunk hőmérsékletére, a túl magas hőfok ugyanis komoly egészségi problémákat okozhat.

Egy csésze forró fekete, esetleg egy bögre meleg tea: a legtöbben valamilyen gőzölgő itallal indítják a napjukat, ám abba bele sem gondolnak, hogy ezzel mennyit árthatnak az egészségüknek. Arról már többször írtunk, hogy a kávé éhgyomorra történő fogyasztása például serkenti a savtermelést és egy idő után savas reflux kialakulásához, fekélyesedéshez vezethet, egy legújabb amerikai tanulmány szerint azonban nem ez lehet a legnagyobb probléma.

A kutatók szerint ha a kávét, teát forrón isszuk, történjen az bármikor, vagy a reggeli kásánk, esetleg az ebédre fogyasztott levesünk túl meleg, a nyelőcsőben esetlegesen okozott kár növeli a laphámrák kialakulásának veszélyét a nyelőcső felső részén.

A tanulmányban kimutatták, hogy rengeteg kávézóban a forrásponthoz közeli hőmérsékleten, 93 Celsius-fokon szervírozzák a forró italokat, amelyekkel már könnyen felsérthetjük a nyelőcsövünket. Bár azt még nem állapították meg, hogy pontosan milyen hőmérsékletű ital növeli a laphámrák kialakulásának kockázatát, a legjobb, ha minden forró italt hűlni hagyunk fogyasztás előtt, esetleg felöntjük egy kis hideg tejjel vagy vízzel. Utóbbi különösen a gyógyteák esetén ajánlott. 

Az egyik legritkább rákfajta

Julie Thompson, az emésztőrendszer egészségével foglalkozó Guts UK jótékonysági szervezet képviselője a The Guardiannek elmondta, hogy a nyelőcsőrák az egyik legritkább rákfajta, 200 ezer emberből 11-et diagnosztizálnak a betegséggel. A korai tünetek közé tartozik az ételek és italok nehézséget vagy fájdalmat okozó nyelése, a köhögés, hányás, fulladozás, ismeretlen eredetű mellkasi fertőzés és a rekedt hang. Mivel a jelek hamar felismerhetők, így korai stádiumban jól gyógyítható betegségről van szó, mindennek ellenére érdemes odafigyelni a megelőzésre, ami nemcsak a túl forró italokra való fokozott odafigyelést, hanem a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás kerülését is magában foglalja, utóbbi szokások ugyanis szintén növelik a laphámrák kialakulásának kockázatát.

(Borítókép: Forró kávét pohárba töltő férfi. Illusztráció: Getty Images)