Többek között a szívünket is veszélyeztethetik azok a koronavírus-fertőzés miatt hosszan fennálló panaszok, amelyek összességét röviden hosszú Covid szindrómaként emlegetik. Ez hosszú távon a szív- és érrendszeren kívül főként a légzőrendszert érintheti, de egyéb problémákat is okozhat.

A koronavírus-fertőzés miatt sokan a mai napig szenvednek már feltárt vagy rejtett szövődményektől. Nemrég arról is írtunk, hogy a kórokozó ellen kifejlesztett oltásokról is bebizonyosodott, hogy egyes embereknél maradandó károsodást okoztak.

Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa elmondta, hogy időben miképp különböztetjük meg a vírus okozta panaszokat, amelyek közvetlenül a fertőzés közben, a fertőzés után (negatív PCR teszt mellett) az úgynevezett post-Covid tünetegyüttesként, vagy akár hónapokkal később is jelentkezhetnek. Ez utóbbit hívják hosszú Covid szindrómának. A doktor felhívta rá a figyelmet, hogy mindhárom szakaszban igen gyakran kardiológiai problémák jelentkeznek, amelyek jellemzően nem életveszélyesek az akut fázis lezajlása után, de jelentősen befolyásolják a páciensek életminőségét, és lassan javulnak. Annak, hogy a szív-érrendszer károsodik, több oka is lehet a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben:

  • Oxigénhiány: sokan tapasztalhatták az első hullámok idején, hogy a súlyosabb fertőzések oxigénhiánnyal járnak – ez volt a kórházi ellátások egyik fő oka is. Ez a probléma még enyhébb formában is arra kényszeríti a szívet, hogy erősebben dolgozzon, ami veszélyes lehet a már korábban is szívbeteg személyeknél, hosszú távon pedig mindenkinél károsíthatja a szív szöveteit.
  • Miocarditis (szívizom-gyulladás): a Covid elsődlegesen a tüdőt támadja, bár ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami testszerte fokozza a gyulladást. Ha az a szívizomban jelentkezik, akkor romlik a szív pumpafunkciója és az elektromos jelek továbbításának képessége. Súlyosabb formában ez a probléma szívritmuszavarhoz, szívelégtelenséghez vezethet.
  • Citokin-vihar: ez a sokat emlegetett kifejezés arra vonatkozik, hogy a vírus elleni védekezés részeként a szervezet felszabadíthat egy citokin nevű anyagot (ez a sejtek által termelt gyulladásos mediátorok összefoglaló neve), amely segíti a sejtek kommunikációját és a vírus elleni harcot. Ha azonban túlzott a reakció, az az arra érzékeny személyeknél erős gyulladáshoz vezethet és olyan egészséges szövetek és szervek is károsodhatnak, mint a vese, a máj és a szív.

Tünetek, amelyek a szív- és érrendszer károsodását jelzik

Amennyiben fennáll a lehetősége, hogy a fentebb felsorolt állapotok folyamán a szív- és érrendszerünk maradandóan károsodott, specifikus tüneteket tapasztalhatunk az akut fertőzés lezajlását követően is. Ezek dr. Ferenczy Péter szerint a következők:

  • légszomj,
  • csökkent terhelhetőség,
  • kimerültség, 
  • mellkasi fájdalom, 
  • szívdobogás-érzés, 
  • zavartság, szédülés.

„Bizonyos tanulmányok szerint azoknál, akiknél korábban is jelen volt valamilyen szív-érrendszeri betegség, könnyebben kialakulhatnak ilyen panaszok a Covid után, de az is megfigyelhető, hogy a fiatalabb, egészséges páciensek is küzdenek a koronavírus ilyen jellegű következményeivel. Vagyis bár ismerünk bizonyos rizikófaktorokat, nem mondhatjuk, hogy vannak e tekintetben biztosan védett személyek” – hangsúlyozza dr. Ferenczy Péter a HáziPatika.com-nak. Hozzátette: mindazoknak, akik átestek a koronavírus fertőzésen és még hetek, hónapok múlva is tüneteket tapasztalnak, ajánlott részt venniük egy Covid utáni kiterjesztett kardiológiai vizsgálaton. Így lehet biztosan kizárni a súlyosabb következményeket, illetve ha szervi problémát fedezünk fel, idejében megkezdődhet a kezelés. 

A kardiológiai problémákon túl hosszú távon egyéb panaszokat is okozhat a koronavírus-fertőzés, így sok esetben más szakterülethez kell fordulnunk. Alább mutatjuk, mely tünetekkel milyen orvost érdemes felkeresnie!

Ha a következő panaszokat tapasztaljuk, neurológushoz érdemes fordulnunk

  • agyköd, 
  • zsibbadás vagy bizsergés a végtagokban, 
  • a szaglással és ízleléssel kapcsolatos problémák.

Mindezen kívül alvászavar és álmatlanság is jelentkezhet, ebben az esetben szomnológus lehet a segítségünkre. 

(Borítókép: Férfi fájó szívvel. Illusztráció: Getty Images)