Az vagy, amit megeszel, tartja a mindenki által ismert mondás, de a hétköznapokban kevesen gondolkoznak ezen, különösen akkor, amikor a boltok polcain megpillantják az ellenállhatatlan rágcsálnivalókat, cukrokat és más élelmiszereket. Sok kutatás készült azzal kapcsolatban, hogy milyen ételeket kell kerülnünk mindenképpen, ha szeretnénk egy kicsit egészségesebben élni, Ãgy most bemutatjuk a szakértÅ‘k által összegyűjtött legegészségtelenebb ételeket.
Chips
Szinte kivétel nélkül mindenki talál magának olyan ÃzesÃtésű chipset, amit szÃvesen ropogtat esténként a televÃziót vagy egy filmet nézve és valószÃnűleg az sem lep meg senkit, hogy magas energia- és zsÃrtartalmú ételbÅ‘l érdemes lenne keveset fogyasztanunk.
Egy brit tanulmány megállapÃtotta, hogy a fogyasztók könnyebben elhÃznak a chipsektÅ‘l, mint a cukros italoktól, a feldolgozott húskészÃtményektÅ‘l és más ételektÅ‘l. A szakértÅ‘k szerint egy átlag ember hetente nagyjából 30 grammot ehetne ebbÅ‘l a finomságból, de tekintve, hogy egy zacskó is többet tartalmaz ennél, valószÃnűleg kevesen tudnak ellenállni annak, hogy ne egyenek többet belÅ‘le.
Az chipsek azonban nem csak az elhÃzás miatt lehetnek veszélyesek ránk nézve, ugyanis eladott termék is elérhetÅ‘ a boltokban, amiknek csak a fele tartalmaz burgonyát, a többi része tartósÃtószer és adalékanyag, ami kicsit sem mondható egészségesnek.
Rántott hús
A csirkemell a húsfélék között az egészségesebbek közé tartozik, azonban, ha bepanÃrozzuk és bÅ‘ olajban kisütjük, akkor minden pozitÃv tulajdonságát elveszÃti. Lényegében ezzel a technikával egy jó fehérjeforrást az egyik legegészségtelenebb étellé varázsolhatjuk pillanatok alatt.
A hús kirántásakor nem csak az étel kalóriatartalma növekedik meg jelentÅ‘sen, hanem a sütés folyamán transzzsÃrok is keletkeznek, melyek megemelhetik a koleszterinszintünket és fokozzák a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is.
Fondant
A könnyű kezelhetÅ‘sége miatt sok dÃszÃtett tortát fondanttal vonnak be, ami lényegében egy cukormassza, amiben zselatinnal, növényi zsiradékkal kevernek.
Az szinte mindenki számára világos, hogy az elképesztÅ‘ cukortartalma miatt számÃt igazán egészségtelennek és rendkÃvül hizlalónak a torta bevonata, azonban azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy a kutatások szerint a glicerin károsÃthatja a vesénket.
KávétejszÃn
Sokan elÅ‘nyben részesÃtik a kávétejszÃneket a tejjel szemben és sok étteremben is ezt adják a presszó mellé, mivel kényelmes a használatuk és egyszerű tárolásuk, ugyanis hűtÅ‘ben sem kell Å‘ket tartani.
Kutatások bebizonyÃtották, hogy ezek a tejszÃnek azonban hidrogénezett olajokból, vagyis transzzsÃrokból készülnek, amik növelik a szÃvbetegségek kialakulásának kockázatát, mindemellett pedig jóval hizlalóbbak, mint a tejek.
Felvágottak
Sok felvágottat megkérdÅ‘jelezhetÅ‘ eredetű vagy minÅ‘ségű húskészÃtménybÅ‘l állÃtanak elÅ‘, de még a jobb minÅ‘ségű termékekben is találhatunk rengeteg adalékanyagot, amik kifejezetten egészségtelenné teszik a fogyasztásukat.
A felvágottakban elÅ‘szeretettel használnak nátrium-foszfátot, ami magas vérnyomást eredményezhet. Egy másik gyakran használt adalékanyag a nátrium-nitrát – ami meggátolja, hogy a hús veszÃtsen a piros szÃnébÅ‘l és nem engedi, hogy elszaporodjanak benne a baktériumok – növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
(BorÃtókép: Chipset evÅ‘ férfi. Fotó: GettyImages)