Egyes estekben a vastagbéldaganat szokatlan, de ártalmatlannak tűnő tüneteket okozhat. A vastagbélrák a legveszélyesebb daganatos betegségek közé tartozik, de ha idejében felfedezik, akkor szinte minden esetben gyógyítható.

Világszerte egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a vastagbéldaganatokkal kapcsolatos szűrővizsgálatokra. Ez azért is különösen fontos, mert az érintettek gyakran nem veszik észre a betegségük kezdeti tüneteit, így panasz hiányában nem fordulnak orvoshoz, pedig az időben felismert vastagbéldaganat szinte minden esetben gyógyítható.

A tünetek korai felismerése azért is nehéz, mert elsőre ártalmatlannak tűnnek az elváltozások, ezért a szakemberek a Mirrornak elmondták, hogy mire érdemes figyelni.

A vastagbéldaganat egyik kevésbé ismert, de gyakran jelentkező tünete a vérszegénység, amely akkor alakul ki, ha a normálisnál kevesebb vörösvérsejtet termel a testünk. Ennek oka, hogy a beleket érintő daganat vashiányt eredményezhet.

Ez gyakran meglátszik az érintettek bőrén is, ugyanis a vérszegénység miatt a betegek bőre rendkívül sápadt lesz, ami nehezen észrevehető, különösen azoknál, akiknek alapból is világosabb a bőre, ezért nem mennek el szűrésre.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a sápadt bőr mellett más tünetek is jelentkezhetnek:

  • indokolatlan súlycsökkenés
  • változások a székletürítésben, székrekedés vagy hasmenés
  • vér megjelenése a székletben
  • tapintható csomó kialakulása a has bármely pontján

A szakemberek javasolják, hogy aki a fenti tüneteket tapasztalja magán, az mielőbb kérjen egy teljeskörű kivizsgálást.

(Mirror)

(Borítókép: Egy férfi keze. Fotó: GettyImages)