A mesterséges intelligencia új dimenziókat nyit a gyomorrák korai felismerésében, így növelve a betegek gyógyulási esélyeit egy olyan betegség esetében, amely gyakran csak késői stádiumban kerül diagnosztizálásra.

A gyomorrák világszerte növekvő egészségügyi problémát jelent, évente több ezer ember életét követeli Magyarországon is, ahol éves szinten, kortól függetlenül, 2500 magyar lakos hal meg ebben a betegségben. A betegség korai felismerése kulcsfontosságú, hiszen a diagnózis időben történő felállítása jelentősen növelheti a gyógyulási esélyeket. A modern orvostudomány és a technológia fejlődése azonban új lehetőségeket nyit ezen a területen.

Prof. Dr. Madácsy László, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője szerint a gyomorrák megelőzésében és korai felismerésében döntő szerepet játszhat a rendszeres szűrés és a tudatos életmód. A gyomorrák kialakulásának egyik legfőbb kockázati tényezője a Helicobacter pylori baktérium, amely a magyar lakosság jelentős részét érinti. Ennek ellenére a betegség korai stádiumban történő felismerése nehézségekbe ütközik, mivel a tünetek gyakran csak késői stádiumban válnak nyilvánvalóvá.

A tünetek jelentkezésekor gyakran már áttétes betegségről beszélhetünk, és a betegek 90%-a menthetetlen.

Az új technológiák, így a mesterséges intelligencia alkalmazása azonban áttörést hozhat a gyomorrák diagnosztizálásában.

A kapszula endoszkópia során a mesterséges intelligencia képes azonosítani a potenciálisan rákos sejteket, így jelentősen megkönnyítve a korai diagnózist

– magyarázza Prof. Dr. Madácsy László. Ez a módszer különösen fontos lehet azok számára, akik számára a hagyományos endoszkópos vizsgálatok kellemetlenek vagy kockázatosak.

A korai gyomorráknak 70-80%-os a gyógyhajlama, azonban felismerése endoszkóppal és kapszulával is rendkívül bonyolult, mivel ez egy 3-5 mm nagyságú piros pötty a gyomor nyálkahártyáján.

A gyomorrák megelőzése érdekében javasolt a dohányzás és mediterrán diéta, tömény alkoholos italok, vörös húsok, valamint nehéz ételek kerülése. Ha a panaszok fennállnak, ajánlott egy Helicobacter kilégzési teszt elvégzése, valamint egy endoszkópia vizsgálat, amennyiben a családban már előfordult a betegség. A fiatalok részére, ha minimális tünetekkel is rendelkeznek és nem szeretnének tükrözést, célszerű egy kapszula endoszkópia vizsgálat.

A gyomorrák súlyos betegség, amelynek korai felismerése életmentő lehet. A technológia fejlődése és a tudatos életmódváltás együttesen hozhatnak változást a betegség elleni harcban, növelve ezzel a betegek túlélési esélyeit és javítva az életminőséget.

(Borítókép: 3D renderelt illusztráció, amely a gyomrot, a gyomorrákot és az ezzel kapcsolatos daganatokat vagy rákos sejteket ábrázol. Illusztráció: Getty Images)