A burgonya számos fogás alapja, de bizonyos körülmények között a fogyasztása egészségügyi kockázatokat rejthet, különösen ha a tárolás során romlásnak indul.

A burgonya, amely az egyik legalapvetőbb zöldség a magyar háztartásokban, hosszabb tárolás során fizikai változásokon mehet keresztül, ez pedig befolyásolhatja a zöldség biztonságos fogyasztását. Habár a burgonya idővel elveszítheti eredeti színét és állagát, ez önmagában nem jelenti azt, hogy egészségtelen lenne a fogyasztása. Fontos azonban figyelemmel kísérni a változásokat, különösen a csírázást és a színváltozást.

A hűvös, sötét helyen való tárolás lassíthatja a csírázás folyamatát, de még ilyen körülmények között is előfordulhat, hogy apró, sárgás csírák bújnak elő a gumók héja alól. Bár sokan úgy vélik, hogy a csírázott burgonya fogyasztása kockázatos, a valóságban a csírák eltávolítása után a burgonya továbbra is ehető.

A csírákban található szolanin nevű vegyület ugyanakkor fejfájást, hányást és egyéb emésztőrendszeri panaszokat okozhat, ha pedig nagyobb mennyiségben kerül be a szervezetbe, bénuláshoz is vezethet.

Különös figyelmet igényel továbbá, ha a burgonya a héj alatt zöld színűvé válik; ez a szolanin magas koncentrációjának jele. Ebben az esetben a zöld részeket alaposan el kell távolítani fogyasztás előtt. Ha a burgonya már aszott és megpuhult, jobb, ha elkerüljük a fogyasztását.

Fontos tápanyagokat tartalmaz

Ha odafigyelünk a burgonya megfelelő tárolására és biztonsággal fogyasztjuk a gyökérzöldséget, számos egészségügyi előnyét kiélvezhetjük. A héjában sült vagy főtt burgonya rengeteg rostot tartalmaz, illetve alacsony a kalóriatartalma, az olajban sütött változatok energiatartalma ugyanakkor jelentősen magasabb lehet. A burgonya, különösen az újburgonya C-vitaminban is gazdag, valamint jelentős mennyiségű B-vitamin, folsav és kálium forrása, ami elősegítheti a vérnyomás szabályozását. A főzés során a tápanyagok egy része a főzővízbe kerülhet, ezért érdemes azt is felhasználni az ételkészítés során.

A termesztés során is érdemes résen lenni

A burgonya termesztése során fontos szem előtt tartani, hogy a növény levelei és szárai szintén magas szolanin-tartalommal bírnak, így azok nem fogyaszthatók. 

(Agroinform)

(Borítókép: Egy zsák burgonya. Illusztráció: Getty Images)