Sokan azt gondolják, hogy a demencia csak a kognitív képességeket érinti, pedig a szakértők szerint hatással lehet fizikai képességeinkre is.

Kevesen tudják, hogy a demencia nem betegség önmagában, hanem egy gyűjtőfogalom a különböző kórok – például Alzheimer-kór – által okozott agykárosodásból eredő tünetek összességére. Azzal viszont a többség tisztában van, hogy a demencia hatással van az emberek kognitív képességeire, pedig egy szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy nem csak mentális állapotunk romlása lehet a demencia egyik tünete.

Dr. Ahmad Khundakar a Teesside Egyetem vezető oktatója a Mirror beszámolója szerint arra figyelmeztetett, hogy a demencia egyik különös jele a nyelési nehézségek tapasztalása, azaz a diszfágia.

A demencia miatt a mozgásért és koordinációért felelős agyi régiók is károsodnak, beleértve azokat is, amelyek a nyelési reflexet irányítják.

Így a demenciával élőknél izomgyengeség, koordinációs problémák és csökkent torokérzékelés jelentkezhet, ami nyelési nehézségekhez vezet” – fogalmazott a szakértő, aki felhívta a meglepő tünetre a figyelmet.

Természetesen számos, kevésbé súlyos betegség is okozhat nyelési zavarokat, sőt bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet ez a tünet. Azonban, ha a nyelési problémák ellett memóriazavart, koncentrációs nehézséget, hangulatváltozást, idő- és helyzavart is észlel, akkor érdemes felkeresnie orvosát.

(Mirror)

(Borítókép: Egy férfi, akinek fáj a torka. Fotó: GettyImages)