Sokan nem is gondolnának arra, hogy ezek az ártatlannak tűnő tünetek komoly problémára utalnak.

A daganatos és rákos betegségek kezelésében elsődleges szempont az idő, ugyanis minél gyorsabban diagnosztizálják a kialakult betegséget, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

Azonban sokan már csak akkor mennek el szakemberhez, amikor már előrehaladott állapotban van a betegségük, ezért is kulcsfontosságú, hogy a páciensek is tisztában legyenek a lehetséges tünetekkel.

A daganatoknak sok fajtája létezik, amelyek közül néhány tünetei először a körmökön jelentkeznek, ilyen a melanóma, azaz a pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. Ez a betegség elsőre ártalmatlannak tűnő tüneteket mutat, így az AAD szakértői kifejtették, hogy mire érdemes figyelnünk.

Sötét csík megjelenése

Ha egy barna vagy fekete sáv jelenik meg a körömben, az problémára utalhat. Leggyakrabban a domináns kéz vagy láb hüvelyk-, illetve nagylábujján alakul ki, de a sötét csík megjelenése bármelyik körmön figyelmet igényel.

Sötét bőr a köröm mellett

Ha a köröm körüli bőr sötétebbé válik, az az előrehaladott melanóma jele lehet.

A köröm leválása az ujjakról

Ha a köröm elkezd leválni a körömágyról, felnyílik, az rákra is utalhat, de sérülésveszélyes is, így orvosi segítséget igényel. Ahogy a köröm felnyílik, a végén látható fehér sáv egyre hosszabbnak tűnik, és mivel könnyen beakadhat, akár teljesen le is szakadhat, ami rendkívül fájdalmas.

Köröm kettéhasadása

Ez akkor következik be, amikor az egyik köröm a közepén elreped és szétnyílik.

Csomó kialakulása a köröm alatt

Előfordulhat, hogy egy dudort vesz észre a beteg a körmén, amelynek a mérete változhat, és akár szabálytalan is lehet a széle.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, mielőbb kérjen egy teljeskörű orvosi kivizsgálást.

Daganat vagy rák?

A köznyelvben gyakran használják a „daganat”, a „tumor” és a „rák” kifejezéseket egymás szinonimájaként.

A daganat és a tumor ugyanazt, azaz kóros szövetburjánzást jelöl, de jó- vagy rosszindulatúságukról nem ad információt. Ezzel szemben a rák szó alatt az orvosi szaknyelv hámszöveti eredetű, rosszindulatú daganatot ért (tüdőrák, vastagbélrák), így ez nem szinonimája a daganat vagy a tumor kifejezésnek.

(AAD)

(Borítókép: Egy férfi tenyere. Fotó: GettyImages)