Az ötnapos „reset diéta” elsősorban a hasi zsírra összpontosít, de csökkenti a „biológiai életkort” is.

A böjtöt és az időszakos böjtöt a kutatások olyan egészségügyi előnyökkel hozzák összefüggésbe, mint a fogyás, a szív egészségének javítása és az alacsonyabb vércukorszint. Azonban sokak számára nehéz feladat, hogy ne együnk, vagy csak ritkán együnk munka, gyermekgondozás vagy éppen sűrű társasági élet mellett, mert a testünknek szüksége van energiára.

Ezzel tisztában van Valter Longo, biogerontológus és a Dél-kaliforniai Egyetem Longevity Institute igazgatója is, aki kifejlesztett egy „reset diétát”, az FMD-t, aminek célja, hogy a böjt előnyeit úgy érje el, hogy közben nem kell lemondanunk az ételről.

The Sun számol be arról, hogy a professzor ötnapos étkezési terve telítetlen zsírsavtartalmú, összességében alacsony kalória-, fehérje- és szénhidráttartalmú ételeket tartalmaz. Az USC tudósai szerint az étrend utánozza a kizárólag vízzel végzett böjt hatásait, miközben a szükséges tápanyagokat is biztosítja.

A követők az első napon 1100 kalóriát, a másodiktól az ötödik napig pedig 800 kalóriát fogyasztanak. A kalóriákat növényi alapú levesekből, energiaszeletekből, energiaitalokból, chipses rágcsálnivalókból és teából, valamint ásványi anyagokat, vitaminokat és esszenciális zsírsavakat biztosító étrend-kiegészítőből szerzik be. Ez az étrend koplaló üzemmódba hajtja a szervezetet, ami azt jelenti, hogy a zsírsejteket és a régi elhalt sejteket használja fel üzemanyagként.

Az étrendet egy tesztnek is alávetették, amiben száz 18 és 70 év közötti ember követte az étkezési tervet három-négy hónapon keresztül, minden hónapban 25 napon át normálisan étkeztek, öt napon át pedig FMD-ételeket fogyasztottak. A kutatás eredményeiből kiderült, hogy azok, akik az FMD-diétát követték, átlagosan két és fél évvel csökkentették biológiai életkorukat az átlagos életmódot követőkhöz képest. Az étrend ráadásul csökkenti a cukorbetegség kockázatát is.

(The Sun)

(Borítókép: Almát evő férfi. Fotó: GettyImages)