A fogyás legjobb módja, ha kevesebbet eszünk és többet mozgunk, mint korábban. Ha ehhez nincs kedve, akkor pedig kövesse az alábbi tippeket, hogy nagyobb erőfeszítés nélkül is, megszabaduljunk néhány kilótól.

Igyon sok vizet

Kutatások kimutatták, hogy több kalóriát égetünk el, ha több vizet fogyasztunk, ugyanis fél liter víz tíz percen belül 24–30 százalékkal növelheti a testünk nyugalmi energiafelhasználását. Egy másik tanulmány pedig arra a megállapításra jutott, hogy a túlsúlyos személyek könnyebben lefogynak, ha napi egy liternél több vizet isznak.

Egyen sok fűszeres ételt

A forró és a fűszeres ételek fogyasztása, akár 20 százalékkal is felgyorsíthatja az anyagcserét. Ráadásul a csípős ételekben található kapszaicin az NCBI-ban megjelent kutatás szerint segít a fogyásban, és jót tesz a szívnek is.

Lazítson

Magyar Hírlap összefoglalójából kiderül, ha stresszesek, idegesek vagyunk, gyakran többet eszünk a kelleténél, a mindennapos meditációval azonban ez elkerülhető. A McGill Egyetem kutatói azonban felhívták a figyelmet arra is, hogy a meditáció a fogyásban is segíthet, mivel segít kontrollálni a stresszevést. Az egyetem által bemutatott tanulmány szerint a meditáció tudatosabbá tesz, így felismerjük, hogy valóban éhesek vagyunk-e, vagy csak megszokásból nyúlunk valami harapnivalóért.

Rágózzon

A Rhode Island-i Egyetem kutatói szerint azok, akik rágóztak, öt-nyolc százalékkal több kalóriát égettek el, mint azok, akik nem.

Vegyen forró fürdőt

A Loughborough Egyetem egy tanulmánya világított rá, hogy a forró fürdő segít a fogyásban, ugyanis egy hosszú fürdő annyi kalóriát éget el, mint egy félórás séta.

Nézzen horrorfilmeket

Egy horrorfilm megtekintése 184 kalóriát éget el, legalábbis a Westminsteri Egyetem kutatói szerint. A teszteket vezető dr. Richard Mackenzie kifejtette, hogy a pulzus megemelkedésével a szervezetben nő az adrenalinszint, amely az intenzív stressz hatására felszabadul. Ez pedig csökkenti az étvágyat, növeli az alapanyagcsere sebességét, tehát kalóriát éget.

Aludjon többet, lehetőleg ruha nélkül

A kielégítő alvás, akkor is nagyon fontos, ha edzéssel és diétával akarunk fogyni, de akkor is segít a zsírégetésben, ha nem teszünk különösebb erőfeszítéseket a fogyásért. Az alvás akkor lehet igazán nagy segítségünkre, ha ruha nélkül bújunk az ágyba, legalábbis a Egyesült Államok Nemzeti Intézetének tanulmánya szerint, ugyanis ha meztelenek vagyunk, a testünknek keményebben kell dolgoznia, hogy melegen maradjon, ami azt jelenti, hogy a szokásosnál több energiát használ fel, és az anyagcserét is felgyorsítja.

(Magyar Hírlap)

(Borítókép: Egy férfi a mérlegen. Fotó: GettyImages)