Egy megterhelő nap vagy hét után sokan szeretnék kiereszteni a gőzt sportolás segítségével. Azonban a vizsgálatok arra jutottak, hogy hiába püföljük a bokszzsákot, vagy megyünk el futni nem leszünk kevésbé feszültek.

A düh kezelésének két változata lehetséges, vagy fizikai izgalmat fokozó tevékenységekkel vagy az izgalmat csökkentő tevékenységekkel. A szervezet általános izgalmi és éberségi állapota, azaz az arousal csökkentésével és fokozásával kapcsolatban, az Ohiói Állami Egyetem (OSU) kutatói 154 tanulmányt elemeztek 10 189 résztvevővel, hogy meghatározzák az idegesség és a düh csökkentésének leghatékonyabb módját.

Nagyon fontos, hogy leromboljuk azt a mítoszt, hogy ha dühösek vagyunk, akkor mindenképp ki kell eresztenünk a gőzt erős fizikai tevékenységgel.

A levezetés jó ötletnek hangozhat, de a katarzis elméletét egy tudományos bizonyíték sem támasztja alá”

 – nyilatkozta Brad Bushman, az új tanulmány társszerzője a Hamu és Gyémánt szerint.

A kutatók szerint az aurosal-növelő tevékenységek, mint a bokszzsák püfölése, a futás, kerékpározás vagy úszás hatástalannak bizonyultak a düh kezelésére, mind laboratóriumi, mind valós körülmények között.

Ezzel szemben az arousal-csökkentő tevékenységek, mint például a jóga vagy a meditáció kiválóan csökkentették a feszültséget.

Meglepő módon a kocogás még növelte is a dühöt, viszont a testnevelésórák a gyerekeknél, valamint a labdasportok nyugtató hatással bírtak. Ennek oka a kutatók szerint az, hogy utóbbiak olyan játékelemet vezettek be, amely ellensúlyozhatja a negatív érzelmeket.

Bizonyos fizikai tevékenységek, amelyek fokozzák az izgalmat, jót tehetnek a szívnek, de semmiképpen sem a legjobb módja az idegesség csökkentésének.

Ez tényleg egy harc, mert a dühös emberek ki akarják ereszteni a gőzt, de a kutatásaink szerint ez valójában erősíti az agressziót” – fogalmazott Bushman.

(Hamu és Gyémánt)

(Borítókép: Futó férfi. Fotó: GettyImages)