A táplálkozási szakértők szerint az egészséges gyümölcsökből készült egyes gyümölcslevek károsak lehetnek.

„A közelmúltban kiderült, csak a narancs hasznos, a belőle készült gyümölcslé káros” – jelentette ki Michael Ginzburg táplálkozási szakértő és orvos.

„Különösen káros a negyven év felettiek számára, amikor már kezdenek megjelenni a krónikus betegségek, a magas vérnyomás, a túlsúly, a metabolikus szindróma.

Ráadásul a gyümölcslé felgyorsítja ezt az öregedési folyamatot

– tette hozzá Michael a Magyar Hírlap beszámolója szerint.

Az egészségesnek tűnő gyümölcslevek károsságát az oldott cukrok, köztük a káros fruktóz, és a nem elegendő rosttartalom okozza.

Ezzel szemben a friss narancs rostot tartalmaz, amely lassítja a cukrok felszívódását, de természetesen nem csak a narancslevek jelentenek problémát, hanem bármelyik másik gyümölcsből készült üdítő is, beleértve a frissen facsart gyümölcsleveket is. Sőt, a nektárokat és gyümölcsleveket is tartalmazó italok még károsabbak, mint a pasztőrözött gyümölcslevek.

A szakértők szerint, ha el akarjuk kerülni a gyümölcslevek fogyasztásával járó problémákat, akkor fogyasszuk őket étkezés mellé, vagy korpás keksszel kombinálva nassolás gyanánt.

(Magyar Nemzet)

(Borítókép: Gyümölcslé. Fotó: GettyImages)