A tudósok még nem találták fel az öregedés ellenszerét, azt azonban megállapították, hogy mivel lassíthatjuk ezt a kellemetlen folyamatot.

A szubjektív életkor fogalma régóta ismert a tudomány számára. Több kutatás is bebizonyította, hogy közvetlenül hat testi és lelki egészségünkre az, hogy hány évesnek érezzük magunkat.

Sokan a rendszeres testmozgásra esküsznek, mások szerint az egészséges táplálkozás lehet a kulcs az öregedés lelassításához, azonban egy friss tanulmány szerint egy sokkal egyszerűbb szokással maradhatunk tovább fiatalosak.

Leonie Balter és John Axelsson friss kutatása szerint a pihentető alvással tehetünk a legtöbbet az öregedés ellen.

Hamu és Gyémánt számol be a ScienceAlertben megjelent tanulmányról, ami megállapította, hogy azok a tesztalanyok, akik legalább kilenc órát aludtak éjszakánként, nap közben évekkel fiatalabbnak érezték magukat tényleges életkoruknál.

A tanulmány két kutatásból áll össze. Az 429 felnőttet kérdeztek alvási szokásaikról és arról, hogy mennyire érzik magukat fiatalosnak a mindennapokban. Azok a válaszadók, akik a kérdések előtti hónapban átaludták az éjszakákat átlagosan 5,8 évvel érezték magukat fiatalabbnak az életkoruknál, akik viszont alvási problémákkal küzdöttek, ők 0,23 évvel idősebbnek érezték magukat annál, ahány évesek valójában.

A második kutatás során a két szerző 186, legfeljebb 46 éves felnőtt segítségével vizsgálta az átaludt órák száma és a szubjektív kor között fennálló összefüggéseket. A kísérlet résztvevői az első két éjszakán négy órát, a következő kettőn pedig kilenc órát aludhattak. Az első két éjszaka után a résztvevők 4,4 évvel érezték magukat idősebbnek valós életkoruknál.

(Hamu és Gyémánt)

(Borítókép: Egy férfi egy fotóval a kezében. Fotó: GettyImages)