Az aranyvérűek a Harry Potterben és a valóságban is ritkaságszámba mennek, bár egészen más jelentőségük van.

A Harry Potter-filmek rajongói vélhetően betéve tudják, hogy kik is az aranyvérűek. A többieknek ezúton eláruljuk, hogy a varázsvilágban azokat az egyéneket jelentették, akiknek a szűkebb családjában és a felmenőik között sincsenek muglik, azaz varázstalanok. A Potter-univerzumban ezeket az embereket sárvérűnek nevezték és kirekesztették az aranyvérűek, akik a valóságban azonban közel sem ilyen modortalanok. 

A valóságban ugyanis azokat az egyéneket tekintjük aranyvérűeknek, akiknek Rh-null vércsoportjuk van. Ez azt jelenti, hogy ezen személyek vére nem tartalmaz Rh-antigéneket (fehérjéket) a vörösvértestekben. Ez jelenleg a világ messze legritkább vércsoportja:

a feltételezések szerint kevesebb, mint 50 ember rendelkezik vele.

A kutatók mindössze 1961 óta ismerik, amikor is azonosították egy ausztrál őslakosnál.

Hogy miért ragadt rájuk az aranyvérű jelző?

Az ezzel a vércsoporttal bíró emberek több szempontból is különlegesek. Már önmagában is érdekes, hogy tényleg elképesztően kevesen rendelkeznek ezzel a vércsoporttal. Ami viszont tényleg „arannyá” teszi ezt a vércsoportot, hogy mivel hiányzik belőle az összes lehetséges antigén, ezért gyakorlatilag bárkinek adható, akinek a vércsoportja jelentősen eltér a nyolc fő vércsoporttól (A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, 0+, 0-).

Van ugyanakkor egy hatalmas hátránya is ennek a vércsoportnak:

akinek Rh-null vércsoportja van, az csak Rh-null vércsoporttal rendelkező emberektől kaphat vért.

(Glamour)

(Borítókép: A Daniel Radcliffe által játszott Harry Potter is aranyvérű volt. Fotó: Kurita KAKU/Getty)