A bőr számos baktérium, gomba és vírus otthona lehet, de ezek felismerése nem mindig könnyű. Egy esetben, azonban szinte biztosak lehetünk, hogy mely gomba a kiváltó ok.

Ha ön is túl van szinte minden pattanás elleni tippen és kezelésen, de mindhiába követi a gondosan összerakott tudatos bőrápolási rutint, mégis semmi sem segített, akkor lehetséges, hogy abba a ritka csoportba tartozik, aki a pattanások egy különösen makacs fajtájával küzd.

Sok egyéb mikrobával együtt a malassezia gomba is része a természetes mikrobiomnak, így legtöbbünk bőrén ott él, anélkül, hogy bármi gondot okozna. Vannak azonban, akiknél bizonyos körülmények között ezek a gombák hajlamosak elszaporodni, ami káros következményekkel jár, többek között akár pattanásokkal.

A malassezia lipofil, vagyis olyan gomba, amely a bőr külső rétegében is megtalálható lipidekkel és zsírsavakkal táplálkozik. Zsírban minél gazdagabb környezetbe kerül, annál hatékonyabban képes szaporodni.

Hogyan ismerhető fel a malassezia?

A gomba okozta pattanásokat sajnos nagyon könnyű összekeverni a rendes pattanásokkal. Az alábbiak segítenek a malassezia felismerésében:

  • főleg a zsírban gazdagabb, olajos területeken tapasztalhat ilyet: a homlok, az orca vagy az áll részei érintettek, de előfordulhat a háton és a mellkason is. 
  • gyakran együtt jár sima pattanásokkal is, de a szokásos pattanás elleni kezelésekre nem reagál (sőt, akár rosszabb is lehet a dolog, különösen antibiotikumok esetén)
  • előfordul, hogy viszket
  • az átlagos, mások által agyondicsért kozmetikumok sokszor csak rontanak nálad a helyzeten.

Mi segíthet a gomba eltávolításában?

A malassezia gomba okozta bőrproblémák kezelésében főszerepet játszanak a gombaellenes hatóanyagok, mint például a ketokonazol, a cink-pirition vagy a klimbazol, melyek segítenek megakadályozni a gomba további terjedését. Ezeket a hatóanyagokat többségében különböző samponokban találjuk, amiket akár az arcunkon is alkalmazhatunk pár percig a bőrön hagyva, majd alaposan leöblítve.

(Borítókép: Pattanást kinyomó férfi. Illusztráció: Charday Penn/Getty)