Ma országos hidegfront várható hazánkban, amely erős zivatarokkal és fokozódó széllel érkezik. A frontérzékenyek panaszai erősödhetnek, így íme néhány tipp, hogyan előzzük meg a tüneteket!

A front alapvetően a hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény, amely jellemzően több meteorológiai tényezőt is hirtelen gyorsasággal változtat meg. Heti szinten 2-3 alkalommal érnek bennünket különböző fronthatások (hideg és meleg), de akár kettős fronthatással is találkozhatunk a mindennapokban.

Hideg- és melegfrontok

Megkülönböztetünk hideg és melegfrontot, valamint úgynevezett kettős fronthatást. Melegfront esetén a tünetek már néhány órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek. Az általános tünetek között a vérnyomás csökkenés, pulzusszám emelkedés, depresszió, zöldhályogos rohamok, illetve migrénes panaszok jelentkezhetnek. 

Hidegfront esetén a tünetek jellemzően a front átvonulása után jelentkeznek. Ezt ízületi fájdalmakkal, reumás panaszokkal, asztmás rohamokkal, gyomor-, epe- és vesegörcsökkel, illetve mellkasi panaszokkal, sőt a koraszülések számának emelkedésével, illetve a szívinfarktusok gyakoribb előfordulásával hozták összefüggésbe a rendelkezésre álló megfigyelések alapján.

Ezeken előfordulhat úgynevezett kettős fronthatás is, amikor hideg- és melegfronti hatások egyidejűleg vannak jelen, mely igen változatos tünetcsoportok megjelenését idézheti elő.

Így enyhítheti a fronthatásokkal járó panaszokat

A fronthatások esetében az egyetlen mód a megelőzés. Mindenképpen érdemes figyelni a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozásra. Együnk vitaminokban (C-, B-vitaminok) és ásványi anyagokban (Zn, Mg) gazdag, könnyen emészthető ételeket (zöldség, gyümölcs), valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. Fontos továbbá a rendszeres testmozgás, ezzel szoktassuk hozzá szervezetünket a szélsőséges időjárási viszonyokhoz is. Ezen felül jó hatással lehet a hideg-meleg zuhany, valamint a szaunázás, amellyel formában tarthatjuk keringési és hőszabályozó rendszereinket.

(Borítókép: Fejfájással küzdő férfi. Illusztráció: Guido Mieth/Getty)