Egyre többen érdeklődnek a különböző készítmények helyett a természetes „gyógyszerek” iránt. Ezúttal a köhögés ellenszereit gyűjtöttük csokorba!

A köhögés nagyon gyakori tünet, különösen a hidegebb hónapokra jellemző felső légúti fertőzések, influenza, megfázás sokak által jól ismert kísérője. Íme néhány otthon is könnyedén végezhető kezelés, hogy mielőbb elmúljon a köhögésünk.

Méz mint köhögéscsillapító

A köhögés ellen hatékony lehet a méz fogyasztása. A méz szinte minden háztartásban megtalálható. A köhögés ellen azért lehet kitűnő választás, mert rendelkezik antibakteriális tulajdonságokkal, ezért az egyik leghíresebb köhögéscsillapító hatóanyagként is ismert, emellett használható a torokfájás enyhítésére is. 

Gyömbér

A gyömbér rendelkezik antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal, valamint támogatja az immunrendszert a fertőzések elleni harcban. Készíthetünk belőle teát, vagy reszelt gyömbérrel, citromlével és mézzel kevert italt is. Ezt a keveréket naponta többször is fogyaszthatjuk egy-egy teáskanállal, akárcsak egy köhögéscsillapítót. 

Bőséges folyadékfogyasztás

Mint szinte minden betegség esetében, úgy az elhúzódó köhögésnél is – legyen az száraz vagy hurutos – a megfelelő gyógyuláshoz elengedhetetlen a rendszeres és bőséges folyadékbevitel. Emiatt az egyik legfontosabb házi kezelési módszer köhögés esetén az, hogy elegendő mennyiségű folyadékot igyunk. Ez lehet víz, meleg gyümölcsteák, levesek, vagy esetleg olyan teák, mint az ánizs és kakukkfű, amelyek kedvezően hatnak a légutakra.

Pára, inhalálás

Az elhúzódó köhögés során a lakás száraz levegője folyamatosan irritálja a gyulladt nyálkahártyát minden lélegzetvételnél, ezért érdemes egy forró fürdőt venni. A forró vízbe néhány csepp eukaliptusz vagy borsmenta illóolajat csepegtetve tovább fokozhatjuk a köhögéscsillapító hatékonyságot. Szintén jó módszer lehet, ha kamilla teával inhalálunk, hogy felszakadjon a leült váladék. 

Sós vizes gargalizálás

Nagyszüleink hatékony házi módszere a torokfájás ellen a sós vizes gargalizálás, amely segíthet a vírusos és bakteriális fertőzések kezelésében is, mivel gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Vegyünk két deciliter langyos vizet, és keverjünk hozzá fél vagy akár egy teáskanálnyi sót. Ezt az oldatot használhatjuk toroköblögetésre naponta 3-4 alkalommal.

(Borítókép: Egy beteg férfi a torkát fájlalja. Illusztráció: ozgurcankaya/Getty)