Sok trend terjed napjainkban arról, hogy mi számít egészségesnek és mi nem, úgyhogy nehéz eligazodni az információáradatban. Legyen akár a fogyás, akár az egészségesebb életmód elérése a cél, a divatos diéták és baráti jó tanácsok nem mindig igazak. Íme, ezek a leggyakoribb tévhitek az egészséges életmódról.

1. Rossz és jó tápanyag

Szinte mindegy, hogy milyen diéta mellett tesszük le a voksunkat, abban találkozni fogunk olyan ételekkel vagy tápanyagokkal, amiket kerülnünk kell. Néhány éve a zsíros ételeket okolták az elhízásért, aztán a szénhidrátok lettek az egészséges életmód legnagyobb ellenségei, napjainkban pedig a legtöbb trend a cukor étrendünkből való kiiktatásáért kampányol. Ennek az ellenkezőjét is megfigyelhetjük a legtöbb diétában. Napjainkban a fehérjét dicsőítik a kelleténél jobban, arra ösztönözve az egészséges életre vágyókat, hogy a szükségesnél jóval többet fogyasszanak ebből a tápanyagból.

Az igazság az, hogy arra kell törekednünk, hogy minél több fajta, jó minőségi ételt fogyasszunk és lehetőleg csak annyit, amennyit kívánunk belőlük. Ez elsőre egyszerűnek hangzik, de az üzletekben számtalan csábító finomsággal találkozhatunk. Egyedül arra érdemes figyelni, hogy lehetőleg ne feldolgozott élelmiszereket fogyasszunk, hanem válasszuk azok helyett mondjuk a zöldségeket, gyümölcsöket, teljes értékű gabonát, sovány húsokat vagy tejtermékeket. A lényeg, hogy tudjuk, jó minőségű élelmiszert fogyasztunk és nem visszük túlzásba egyik tápanyag fogyasztását sem.

2. Az edzés kompenzálja a rossz táplálkozást

Azt szokták mondani, hogy amennyiben valaki sok káros élelmiszert fogyaszt, akkor legalább kompenzálja azt megfelelő mennyiségű mozgással. Az egészségügyi szakemberek valószínűleg boldogok lennének már attól is, ha valaki legalább ennyit megtesz az egészségért, de a mozgás nem váltja ki a helyes táplálkozást.

A sok feldolgozott élelmiszer, cukor vagy zsír előbb utóbb kárt fog tenni a szervezetünkben, hiába próbáljuk magunkat fitten tartani, ugyanis testünk nem lesz képes hozzájutni a megfelelő tápanyagokhoz, mondjuk az izmok építéséhez, ez pedig még az edzőtermi teljesítményünkre is kihatással lesz.

3. Cukor és cukor között nincs különbség

Amennyiben szigorúan vesszük a kalóriaszámlálást, akkor egy kanál méz, pont ugyanolyan lesz, mint egy kanál kristálycukor, a valóságban viszont a méz a cukor mellett számos vitamint, hasznos enzimet és ásványi anyagot is tartalmaz, szemben a fehércukorral, vagy a glükóz-fruktóz sziruppal.

Természetesen ettől függetlenül a méznél és a más magas cukortartalmú, de magas hasznos anyag tartalmú ételeknél is oda kell figyelnünk, mert a gyorsan felszívódó szénhidrát nagyon megemelheti a vércukorszintünket, ezzel kifárasztva a szervezetet. 

4. Gluténmentes „csoda” élelmiszerek

Attól még, hogy egy élelmiszer gluténmentes, még nem lesz egyből egészséges is. Az elmúlt években divat lett a „mentes” étkezés azok körében is, akik nem rendelkeznek semmilyen allergiával vagy érzékenységgel, de amikor valaki nem egészségügyileg szorul rá arra, hogy valamilyen tápanyagot kiiktasson étkezéséből, akkor általában nem is éri meg ezt megtenni.

Amikor a gluténmentes étkezésre váltó emberek elkezdenek fogyni, az általában nem azért van, mert elhagyták a glutént, hanem mert elkezdenek odafigyelni a táplálkozásukra, több, teljes értékű gabonát esznek, és sok szénhidrátféleséget kiiktatnak az étrendjükből. Ez elsőre pozitív változásnak hathat, de ha megnézzük a gluténmentes élelmiszerek címkéjén az összetevőket, akkor láthatjuk, hogy sok esetben a finomabb íz elérése érdekében magasabb cukor és zsírtartalommal rendelkeznek ezek az ételek, tehát nem egészségesebbek, mint gluténos társaik.

5. Mindennap legalább két liter vizet meg kell inni

Sokat hallhatjuk, hogy legalább két, három vagy négy liter vizet kell meginnunk egy nap alatt, azonban a kutatók nem találtak összefüggést az egészséges emberek folyadékbevitele és a vesebetegség, a szívproblémák, a vér nátriumszintje vagy a bőr minősége között.

Ettől függetlenül a hidratálás még valóban nagyon fontos a szervezet számára, de nem lehet meghatározni egy egységes szabályt arra vonatkozóan, hogy mennyi vizet kell meginnia egy embernek egy nap, ráadásul a különféle ételekből is folyadékhoz jut a szervezetünk, ami tovább bonyolítja a számolgatást. Az viszont a bőséges vízfogyasztás mellett szól, hogy a víz szinte teljesen kalóriamentes, de így is képes az éhség csökkentésére, így azok, akik szigorú diétát követnek, nyugodtan fogyaszthatnak több vizet.

+1 Az egészséges életmód több mint helyes táplálkozás és megfelelő mennyiségű testmozgás

Hiába tartjuk be maradandóan a diétánkat és járunk le edzeni nap, mint nap, ha nem tudunk boldogok lenni emellett. Nem szabad, hogy büntetésként gondoljunk az egészséges életre, amire csak azért van szükségünk, mert utálunk a tükörbe nézni.

Napjainkban kevesen tudnak stressz nélkül élni, ezért fontos, hogy fizikai egészségünk mellett a lelki egészségünket is megőrizzük, így szánjuk mindennap pár percet arra, hogy egy pillanatra megálljunk és csak a saját gondolatainkra figyeljünk. Tehetjük ezt meditálással, vagy akár egy kellemes fürdővel is, a lényeg, hogy egy pillanatra ki tudjunk szakadni a rohanó világból.

(Borítókép: Súlyt emelő férfi. Fotó: GettyImages)