A kutatás során az is kiderült, hogy egyszerű alvási rutinokkal is sokat javíthatunk alvási szokásinkon, igaz, ezeknek kialakításához időre és elszántságra van szükség.

Ahogyan arról már a Velvet is beszámolt korábban a tudósok bebizonyították, hogy nehezebben fogynak azok, akik rendszeresen 7 óránál kevesebbet alszanak éjszakánként. Azonban egy új tanulmány szerint nem csak a fogyás lesz nehézkesebb, de a rossz minőségű, vagy kevés alvás hízáshoz is vezethet.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban publikált egy friss kutatás szerint angol tudósok kezdték el vizsgálni, hogy néhány egyszerű, alvási szokásokkal kapcsolatos tanács segít-e az alvásidő növelésében.

Az EgészségKalauz szerint a kutatásban huszonegy keveset alvó felnőttnek tartottak konzultációt és látták el olyan iránymutatásokkal, mint az elalvási rutin bevezetése, az esti meleg fürdő vagy a koffeinfogyasztás visszaszorítása. A résztvevők ezt követően alvásnaplót vezettek és szenzorokat viseltek.

Az eredmények alapján a résztvevők 86 százaléka töltött több időt ágyban, közel a felük 52-90 perccel többet is aludt, és a csoport 3 tagja elérte az ajánlott 7-9 órát.

A kutatók azonban a pozitív eredmények ellenére hangsúlyozták, hogy az új szokások kialakításához idő és elszántság kell. A kísérlet során a résztvevők étkezési szokásait is megfigyelték, így kiderült, hogy abban is nagy szerepet játszik az alvás minősége.

Azok, akiknek sikerült többet aludniuk, 10 grammal kevesebb cukrot és szénhidrátot fogyasztottak naponta, mint a keveset alvók.

A kutatók azonban hangsúlyozták, hogy ez csak egy pilot tanulmány volt, így további vizsgálatokra van még szükség.

(EgészségKalauz)

(Borítókép: alvó férfi. Fotó: GettyImages)