A kevés alvás miatt tartalékoló üzemmódra kapcsol a szervezet, ami miatt kevesebb kalóriát éget el.

Tudósok bebizonyították,20  hogy az alvás kihatással van a súlyvesztésünkre. A legfrissebb tanulmányok szerint, a nem megfelelő mennyiségű alvás arra készteti a testünket, hogy tartalékoljon, ami megnehezíti a súlyvesztést.

Az EgészségKalauz számol be az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent tanulmányról, aminek keretén belül egy férfiakból álló csoportot arra kértek, hogy aludjanak az egyik éjszaka 12 órát, a következő este pedig ne aludjanak egyáltalán. A résztvevők, mind a két este után kiadós reggelit fogyasztottak és a kutatók megvizsgálták az energiafelhasználásukat és azt, hogy mennyi kalóriát égetnek el.

A tanulmány készítői megállapították, hogy amikor a férfiak nem aludtak, általános energiafelhasználásuk 5 százalékkal alacsonyabb volt, mint amikor aludtak. Az étkezés utáni energiafelhasználásuk pedig százalékkal alacsonyabb volt.

Az alváshiánytól azonban nem csak kevesebb kalóriát égetünk el, hanem az elégetett tömeg típusa is megváltozik.

A Chicagói Egyetem kutatói 10 túlsúlyos, egészséges önkéntest fogtak kiegyensúlyozott étrendre, majd két 14 napos alvási ciklusban megfigyelték őket: az elsőben 7,5 órát, a másodikban 5 és negyedórát aludtak éjszakánként.

Mind a két szakaszban átlagosan 3 kilogrammot adtak le a résztvevők a kísérlet során, de amikor többet aludtak, akkor az elvesztett tömeg fele, azaz 1,5 kilogramm zsír volt, míg az alváshiányos szakaszban csak 0,7 kilogramm.

Mindemellett a megfelelő alvással rendelkező időszakban csak kisebb éhségről számoltak be a résztvevők, ami annak köszönhető, hogy elegendő alvás esetén a grelin szint változatlan maradt. Az ötórás alvás esetén viszont a grelin szintje 9 ponttal emelkedett. A grelin a zsírvisszatartást is serkenti, az alváshiány magyarázza azt is, miért maradt a kevesebbet alvókon több zsír.

(EgészségKalauz)

(Borítókép: Alvó férfi. Fotó: GettyImages)