Tragikus a helyzet a fogápolás területén Európában, így Magyarországon is. A szakemberek már évekkel ezelőtt elkezdték kongatni a vészharangokat, az adatok ugyanis riasztóak.

Korábban mi is megírtuk, hogy mennyire alacsony hazánkban azoknak az állampolgároknak a száma, akik rendszeresen és megfelelően ápolják a fogaikat. A cikkünkből kiderült, hogy Magyarországon az embereknek a 32 fogukból átlagosan csak 10 marad ép. Továbbá 2,7 foguk tömött, 1,5 pedig szuvas. Ráadásul az embereknek átlagosan majdnem 10 foguk hiányzik.

A WHO ezúttal teljes Európát vizsgálta – beleértve hazánkat is – a szájbetegségek terén.

A felmérésből kiderült, hogy az európai lakosság több mint a felének van fogproblémája vagy egyéb szájüregi rendellenessége.

A károsodott fogak számát tekintve is listavezető a régió: több mint 33 százalék a lukas fogak aránya, ami 335 millió beavatkozást jelent. A szervezet szerint a problémák legfőbb oka a szájápolási higiénia mellőzése, a rossz fogmosási technika és a rendszeres fogorvosi ellenőrzések hiánya. Ehhez jön hozzá a tény, hogy a legtöbben nincsenek tudatában annak, hogy a fogak rossz állapota az egész szervezetre hatással van, mint ahogyan azzal sem, hogy a fogszuvasodás és a legtöbb fogprobléma bakteriális eredetű, ráadásként pedig a fogorvos felkeresésétől való félelem is nagy százalékban akadályozza meg a fogproblémák időben történő kezelését.

A WHO felhívta a figyelmet arra is, hogy a szájbetegségek immár a leggyakoribb nem fertőző betegségek közé tartoznak, amelyek világszerte milliárdokat érintenek. Az egészségügyi szervezet jelentése szerint a globális népesség majdnem fele szenved szájbetegségekben, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban. A szervezet szerint mindez a szájhigiéniával és szájápolással kapcsolatos egészségügyi szolgáltatások és az erre történő oktatás javítását igényelné.

„A szájüregi egészségi állapotok elképesztő képet mutatnak annak ellenére, hogy a fogorvosi rendelők a legmagasabb technológiákkal rendelkeznek és gyakorlatilag fájdalommentes kezeléseket kínálnak. A fogorvosi kezelésekhez kapcsolódó fájdalom azonban generációk óta ott van még a tudatunkban, ez pedig egy olyan fóbiát eredményez, amit nem tud eloszlatni az az üzenet, hogy:

ne félj, nem fog fájni.

Jövendőbeli páciensként fájdalommal kapcsolatos képeket társít a kezeléshez a tudatunk, márpedig melyik gyerek ülne be így nyugodtan egy fogorvosi székbe? Ezen még a technika sem tud segíteni, mert a félelem olyan nagy, hogy felülkerekedik az észérveken” –magyarázta Dr. Marzena Dominiak professzor, a Lengyel Fogorvosok Egyesületének elnöke, a Fogorvosok világszövetsége (FDI) Oktatási Bizottságának tagja.

„Az eleve riasztó helyzetet tovább rontják a rossz étkezési szokások, mint például a túlzott cukorfogyasztás, az étkezések között nassolásként elfogyasztott cukros és szénsavas italok, valamint az esti fogmosás elhanyagolása vagy épp az almaevéssel helyettesítése. Ezek a rossz higiéniai szokások és a fogorvosi ellenőrzések kihagyása magas fogszuvasodási arányt okoznak a népesség körében” – tette hozzá.

(Borítókép: Egy férfi a fogorvosnál. Illusztráció: Westend61/Getty)