A rendszeres, mértéktelen alkoholfogyasztás csakis káros lehet.

Kétségtelen, hogy a tudományban arról van némi vita, hogy bizonyos alkoholtartalmú italok – ilyen például a bor – mérsékelt fogyasztása egészségügyileg előnyös lehet. Arról azonban nincs vita, hogy túlzott alkoholfogyasztása rendkívül káros az emberi szervezet számára. Hogy miért? Alább összeszedtük!

Az alkohol rendkívül gyorsan jut el az agyig. Alig harminc másodperccel azután, hogy az első kortyot lenyeltük, máris eljut testünk irányítóközpontjába, ahol komoly hatásokat gyakorol. Egyre inkább lelassítja az agysejtek közötti kommunikációt, ami hangulatváltozással, a reflexek lelassulásával és az egyensúlyérzék fokozatos romlásával jár. Gondolatainkat egyre kevésbé leszünk képesek összeszedni, miközben a hosszú távú memória is bezárul, ellehetetlenítve, hogy másnap visszaemlékezzünk a történtekre.

Agyzsugorodás

Amennyiben a hosszútávú, jelentős mértékű alkoholfogyasztás állandósul, akkor ez kihathat az agyműködésre. Az agysejtek megváltoznak, kisebbé válnak,

így lényegében agyunk összezsugorodik.

Mindez egyaránt zavarokat okoz a gondolkodás, a tanulás és a memória területén. Szintén negatívan befolyásolja az állandó testhőmérséklet szabályozását és a mozgáskoordinációt.

Sokan isznak lefekvés előtt is. Ezek az emberek általában abban reménykednek, hogy „spiccesen” hamarabb elnyomja őket az álom. Ebben van is némi igazság, ugyanakkor a rossz hír azonban, hogy ettől még az alvás nem lesz pihentető.

Mivel a szervezet az éjszaka folyamán dolgozza fel a bevitt alkoholt, ezért amint csökken a hatása, úgy egyre többet fogunk forgolódni és mocorogni az ágyban, továbbá rémálmaink is lehetnek, nem említve a fokozott vizelési ingert. 

Az alkohol tovább növeli az alábbi betegségek kialakulását is: 

  • Hasnyálmirigy-gyulladás.
  • Májkárosodás és májcirrózis.
  • A vércukorszint felborulása.
  • A központi idegrendszer károsodása.
  • Fizikai és lelki függőség.
  • Az emésztőrendszer károsodása.
  • A keringési rendszer károsodása.
  • A szexuális élet és a szexuális funkciók zavara.

(hazipatika)

(Borítókép: Alkoholos ital kitöltése. Illusztráció: Catherine Falls Commercial/Getty)