Egyre divatosabbak a különböző édesítőszerek, azonban nem biztos, hogy jót tesznek a szervezetünknek. Egy friss kutatás szerint a világ egyik legnépszerűbb édesítőszere az agyra és a szívre is káros.

Örök vita, hogy a cukor vagy az édesítőszerek károsak-e kevésbé az emberi szervezet számára. Vannak pro és kontra érvek mindkét tápanyag mellett, azonban egy új tanulmányból nemrégiben kiderült, hogy egy bizonyos édesítőszer fogyasztása sem olyan biztonságos, mint azt korábban hittük. 

A CNN is beszámolt róla, hogy a xilit nevű édesítőszert összefüggésbe hozták több veszélyes betegséggel. 

A szakemberek szerint ez az édesítő sztrókot és szívrohamot is okozhat, tehát kifejezetten káros hatással van a szívre és az agyra is. 

„Egészséges önkénteseknek xilitet tartalmazó italokat adtunk, hogy lássuk, milyen mértékű is valójában ennek az édesítőszernek a káros hatása a szervezetre nézve” – fejtette ki dr. Stanley Hazen, a tanulmány vezető szerzője, aki szerint ha cukrot eszünk, akkor a glükózszintünk 10 vagy 20 százalékkal emelkedhet meg, míg a xilit esetében a vizsgált alanyoknál ez a szint az ezerszeresére nőtt.

A kutatók szerint a xilit mellett érdemes az eritritet is elkerülni, ugyanis hasonló hatásokat válthat ki, mint a rokona. 

(Borítókép: Édesítőszer. Illusztráció: Getty)