Köztudott, hogy a nők tovább élnek, ennek magyarázatát azonban még a kutatók is csak most keresik.

A nők várható élettartama nagyjából 5 százalékkal magasabb a férfiakénál. Természetesen ezt nagyban befolyásolják a környezeti tényezők és az életmód is, de kutatók biztosak abban, hogy a különbségnek biológiai oka is van.

Most a japán Oszakai Egyetem kutatásai alapján a nők és a férfiak élettartamának különbségére az ivarsejtek közötti különbség adhat magyarázatot, ugyanis a hímivarsejtek és a petesejtek méretkülönbségének szerepe lehet abban, miért élnek tovább a nők a férfiaknál.

A kutatás során érdekes módon az úgynevezett vágóhalak vizsgálatával állapították meg, hogy a hím- és nőstényegyedek élettartamának különbségét az ivarsejtek fejlődése okozhatja. Pontosabban a gerinces állatokban az ivarsejtek képződéséért felelős sejtek lehetnek felelősek a különbségekért – írja a hazipatika.com a The Guardian cikke alapján.

A kutatók a felvetésük mentén eltávolítottak sejteket a kísérleti állatokból, ennek eredménye pedig az lett, hogy a különböző ivarú egyedeknek nagyjából megegyező lett az élettartamuk.

A kutatók reményei szerint megfigyeléseik utat nyithatnak az öregedés hátterében álló folyamatok jobb megismeréséhez.

(hazipatika.com)

(Borítókép: Idős pár. Fotó: GettyImages)