Egy nemrég megjelent szingapúri kutatás szerint kevesebbet beszél, de több elvont főnevet használ, akinél valószínűsíthető az agyi leépülés.

Új megközelítésből vizsgálták a demencia tüneteit egy friss kutatásban. Az eredmények fontosak lehetnek az időskori elbutulás korai felismerésének szempontjából

Az OECD-országokban a becslések szerint több mint 21 millió ember szenved demenciában, ha pedig a tendencia folytatódik,  akkor 2040-re közel 32 millióan küzdenek majd ezzel a betegséggel. A betegség ugyan gyógyíthatatlan, de korai észlelése néha segíthet a folyamat lelassításában.

A legújabb felmérés eredményei szerint a szeretet, jóság, szépség mind olyan szavak, amelyeket gyakran használunk a mindennapokban.

Akiknél azonban várható a demencia, még többször mondják ki az ilyen és ehhez hasonló elvont főneveket

– számolt be a Szingapúri Nemzeti Egyetem legújabb kutatásának eredményéről.

Az egyetem nyelvészeti és színháztudományi tanszéke által vezetett tanulmány megállapította, hogy az idősebb szingapúriak természetes beszédének vizsgálatával kimutathatók a demencia korai nyelvi jelei. A memóriával összefüggő enyhe kognitív károsodásban szenvedő résztvevők ugyanis kevesebbet beszéltek, de több elvont főnevet használtak.

„Szingapúr egyedülálló környezetet biztosít ehhez a kutatáshoz, mivel a négy hivatalos nyelv és a különböző dialektusok keveréke miatt a nyelvhasználat itt igen változatos. A korábbi tanulmányok célzott és kisebb mennyiségű nyelvi adatot elemeztek, mi azonban a strukturálatlan és spontán beszédre összpontosítottunk” – mutatott rá Bao Zhiming professzor, a kutatás vezetője.

(science daily)

(Borítókép: Egy idős férfi kerekesszékben néz ki az ablakon. Illusztráció: Halfpoint Images/Getty)