A nyári hőségben sokan csak kellemetlen „mellékhatásként” gondolnak az izzadásra, pedig nagyon fontos szerepet játszik az életünk során.

Becslések szerint egy emberen testét nagyjából két- és ötmillió közötti hőszabályzást végző mirigyet találunk, amelyeknek két típusa van, az ekkrin mirigyeket és apokrin mirigyeket. Előbbieket megtalálhatjuk a test szinte bármelyik pontján, közvetlenül a bőr felszíne alatt, utóbbiak pedig a hónalj, a nemi szervek, a száj és az orr környékén helyezkednek el.

Az ekkrin mirigyek által kibocsátott verejték színtelen és szagtalan, de meglepő módon az apokrin verejtékének sincs erős szaga, viszont lúgos kémhatású, ami gyorsan bomlik, ebből kifolyólag egyre büdösebb lesz, minél régebb óta van rajtunk.

A kellemetlen szagokat viszont nem árt elviselnünk, ugyanis ahogy sokan tudják, a verejték legfőbb feladata a test hőmérsékletének a szabályozása. Azt viszont kevesen tudják, hogy az izzadásnak más, meglepő hasznai is vannak.

Szebbé teszi a bőrt

A testmozgás következtében megnövekedett véráramlásnak köszönhetően a bőr textúrája és hidratáltsága is fokozódik, ezzel egy időben az izzadsággal pedig méreganyagok is távoznak a szervezetből, így a bőrünk kisimultabb, feszesebb és puhább érzetet kelt.

Erősíti az immunrendszert

A kutatások alapján a verejték olyan összetevőket tartalmat, mint a természetes antibiotikus tulajdonságokkal rendelkező dermicidin fehérje. Így nem véletlen, hogy az izzadságunk képes felvenni a harcot a bőrön megtelepedő, káros baktériumokkal és fertőzésekkel, ezzel támogatva immunrendszerünket.

Csökkenti a vesekő kockázatát

Az izzadás során egyebek mellett só is távozik a szervezetből és ezzel egyidejűleg a távozó anyagoknak köszönhetően elősegíti a kalcium megtartását a csontokban. Ennek eredményeként a verejtékezés hatékonyan csökkenti a vesékben és a vizeletben felhalmozódó só és kalcium mennyiségét, ami egyébként esetleg veseköveket okozna. Emellett azok, akik izzadnak, vagy valamilyen megerőltető tevékenységet végeznek, hajlamosak több folyadékot fogyasztani – ezzel pedig szintén megelőzhető a vesekő kialakulása – derül ki a noklapja.hu összefoglalójából.

(noklapja.hu)

(Borítókép: Izzadó nő. Fotó: GettyImages)