A nyár derekán egyre több kullancs jelenik meg hazánkban is. Érdemes tanulmányozni, hogy mit tegyünk, ha ránk tapad egy ilyen vérszívó.

Nem kell pánikba esni, ha megcsíp minket egy kullancs, de jobb tisztában lenni, hogyan tudjuk eltávolítani és mikor kell esetlegese orvoshoz fordulni.

Magyarországon összesen 42 kullancsfaj fordul elő, ebből egy tucat szívja az ember vérét is. Az utóbbi kategóriába sorolt kullancsok ráadásul számos betegséget terjesztenek, nálunk főleg a Lyme-kór és a vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás köthető hozzájuk. 

Mit tegyünk, ha megcsíp egy kullancs?

Amennyiben kullancsot találunk a bőrünkben, akkor – lehetőleg pánikreakció nélkül – a lehető leghamarabb el kell távolítanunk. Ezt a legbiztonságosabb módon úgynevezett kullancseltávolító kanállal tehetjük meg, de ha az nincs nálunk, akkor csipesszel, vagy akár körömmel is ki lehet venni.

A lényeg, hogy az állatot a bőrünkhöz legközelebb eső részén fogjuk meg.

Az alábbiakat ugyanakkor semmiképp se tegyük, ha vérszívót találunk a bőrünkben:

  • Semmiképpen se várjunk, azonnal cselekedjünk!
  • Ne kenjük be semmivel se az állatot, se a csípés környékét!
  • Ne nyomjuk össze a kullancsot!

Amennyiben észreveszi, hogy a kullancs kihúzása után a seb és környéke a következő napokban bevörösödik, akkor forduljon orvoshoz. Ha a kullancscsípés utáni néhány hétben egyéb tüneteket (láz, fejfájás, izomfájdalom stb.) tapasztalunk, szintén forduljunk orvoshoz.

(Borítókép: Kullancs. Illusztráció: Sciepro/science Photo Library/Getty)