A krónikus fáradság leküzdése nehéz feladat, főleg, ha nem ismerjük annak kialakulásának pontos okát.

Sok orvoshoz forduló beteg panaszkodik folyamatos fáradságról és letargiáról, valamint arról, hogy apatikusnak és ingerlékenynek érzik magukat.

Olga Pomoynetskaya gasztroenterológus szerint a krónikus fáradtság hátterében nagyon sok esetben a vashiány áll.

A vashiánnyal küzdő betegeknek a fáradtság és ingerlékenység mellett hullik a hajuk, könnyen törik körmük és kiszárad a bőrök. Ezek mellett a vashiány jele még a memória romlása és a koncentrációs képességek csökkenése.

A vashiány hátrányosan befolyásolhatja a szervezetet, és számos problémát okozhat. Először is oxigénhiányhoz vezet, ami memória- és gondolkodási problémákat okozhat. Másodszor, a vashiány károsítja a pajzsmirigy- és anyagcsere-funkciókat, ami megakadályozza a fogyást és duzzanatokat okozhat. Harmadszor, a vashiány gyengíti az immunrendszert, így a szervezet fogékonyabbá válik a betegségekre – írja a Magyar Hírlap.

A vashiány megszüntetésére ajánlott ebben az elemben gazdag élelmiszereket fogyasztani. Ilyenek többek között a vörös húsok (marha, sertés), a máj, a hal, a hüvelyesek, a diófélék, a zöld zöldségek és az aszalt gyümölcsök.

A vas felszívódását azonban hátráltatja, ha az elemet tartalmazó étellel egyidejűleg teát, kávét és tejtermékeket fogyaszt.

Ha pedig vashiányra gyanakszik, akkor az étrendjének megreformálása mellett, mindenképpen keresse fel orvosát.

(Magyar Hírlap)

(Borítókép: Álmos férfi. Foró: GettyImages)