Sokan támaszkodnak a Huberman elméletre, amely szerint másfél-két órát várnunk kell ébredés után a koffeines ital fogyasztásával, de nem biztos, hogy nekik van igazuk.

Az emberek egy jelentős részének olyannyira a reggeli rutin része a kávézás, hogy még ki se nyitották a szemüket, már elkezdték főzni az éltető nedűt.

Azonban az elmúlt években egyre népszerűbb egy elmélet, amely szerint, ha a reggeli kávét másfél-két órával a felkelés után fogyasztjuk el, akkor elkerülhetjük a délutáni fáradságot, sőt még aludni is jobban fogunk tőle.

A reggeli kávézás eltolásának ötlete egy Andrew Huberman nevű neurobiológustól származik, aki először egy 2022 decemberében közzétett podcastban beszélt a későbbi koffeinbevitel jótékony hatásairól. Ahogy azt Huberman is elmondta, a koffein úgy hat, hogy megakadályozza az adenozin nevű vegyületet a munkája elvégzésében, vagyis abban, hogy különböző receptorokhoz kapcsolódva fáradtságérzetet keltsen. A koffein viszont annyira hasonlít hozzá, hogy simán át tudja venni a helyét, ezzel elodázva a fáradtságérzet megjelenését – írja az összefoglalójában a Telex.

A koffein hatása

A koffein nem hat azonnal az emberi szervezetre, hanem nagyjából 20-30 percnek el kell telnie ahhoz, hogy enyhítse a fáradságunkat.

A koffein hatásának időtartama emberfüggő, de az tény, hogy ha valaki sok kávét iszik, akkor kialakulhat nála koffeinrezisztencia, ami miatt egyre többet kell kávéznia és bár a kávé fizikai függőséget nem alakít ki, a megvonása tényleg vezethet fejfájáshoz.

Az alvással az adenozin mennyisége is csökken az agyunkban, így nyilvánvalóan felkelés után a legalacsonyabb a vegyület jelenléte a testünkben. Huberman elmélete szerint időt kell hagynunk a testünknek arra, hogy magától felébredjen, és felpumpálja a kortizolszintünket, amelybe belezavarna a koffein.

A kutatók azonban nem értenek egyet Huberman elméletével. A New York Times által megkérdezett szakértők szerint egyelőre

nincs bizonyíték arra, hogy az azonnali kávézásnak bármilyen negatív hatása lenne a kortizolszintre vagy a testünk természetes ébredési ciklusára.

A szakértők pedig azt is hozzátették, hogy rengeteg ember nem alszik eleget, ám ha valakinek ennek ellenére is egyből százszázalékosan bevethetőnek kell lennie reggel – például egy orvosnak –, annak különösen fontos, hogy ne tolja el a kávézást. (Igaz, az ilyen eseteket Huberman is kivételként emlegette.)

Összefoglalva tehát vannak bizonyos előnyei annak, ha az ember kicsit később kávézik, de a tudomány mai állása szerint attól sem lesz baja, ha ébredés után félálomban a konyhába csoszogva már nyúl is a csészéért.

(Telex)

(Borítókép: Kávézó férfi. Fotó: GettyImages)