A „fekete halál”, avagy a pestis a történelem egyik legtöbb halálos áldozatát szedő járványa.

A Colorado Államban lévő Pueblo megye egészségügyi hivatala jelentette be, hogy a tisztviselők az előzetes vizsgálati eredmények alapján egy pestissel fertőzött emberi esetet vizsgálnak. 

A hivatal szerint a baktériumot bolhák terjesztik, és a vadon élő rágcsálók között terjed. De z embereket és háziállatokat is érintheti. Az emberek fertőzött bolhák csípése, beteg állatok érintése és cseppfertőzés útján fertőződhetnek meg.

A pestis többször is felbukkant a történelem során, és mindig egyre több áldozatot követelt a megjelenése. Európában az első nagy pestisjárvány 540 körül dúlt, miután egy körülbelül 535-ben bekövetkezett globális éghajlatváltozás miatt a pestisbaktériummal fertőzött rágcsálók Kelet-Afrikából Északra vándoroltak. Ekkor Konstantinápoly 500 ezer fős lakosságából mindössze 100 ezer maradt életben. A legnagyobb pestisjárvány 1347 és 1351 között tombolt,

amikor a patkányok bolhái által hordozott bubópestis kétszázmillió ember halálát okozta, ezzel az akkori európai lakosság mintegy 30-50 százalékát kiirtva. 

A tünetek közé tartozik a hirtelen fellépő láz és hidegrázás, erős fejfájás, izomfájdalom, hányinger, hányás és gyakran duzzadt nyirokcsomók.  A betegség antibiotikumokkal kezelhető, de gyors kezelésre van szükség, hogy a súlyos szövődményeket elkerülhessék.

A Pueblo-i bejelentés a WHO szerint csak elszigetelt fertőzési eset. 

(twn)

(Borítókép: Árnyékból előbújó rágcsáló. Illusztráció: DamianKuzdak/Getty)