Hiánybetegségektől kezdve komoly egészségügyi problémára is utalhatnak bizonyos jelek az arcon. Hogy mire érdemes figyelni, arra egy orvos hívta fel a figyelmet kiemelve, hogy bizonyos esetekben sürgősen ajánlott szakemberhez fordulni.

Vitaminhiányt, de akár súlyos májbetegséget is jelezhetnek az arc bizonyos elváltozásai – erre az angol dr. Donald Grant hívta fel a figyelmet nemrég. Mint mondta, az arcunk fürkészése hatékony módja annak, hogy egyes betegségeket idejekorán kiszűrjünk és a legjobb kezelést kapjuk, ehhez azonban tudnunk kell, milyen jelekre érdemes figyelnünk.

Puffadt/duzzadt arc

„Az arc duzzanata gyakran kisebb egészségügyi problémák, például szénanátha vagy más allergiás reakciók jele lehet, ugyanakkor folyadékvisszatartást is jelezhet, ami a vesekomplikációk gyakori tünete. Ezen felül olyan betegségekre is utalhat, mint a bakteriális  cellulitiszfertőzés, amely miatt a bőr az egész testen – beleértve az arcot is – vörös és duzzadt lesz. Ennek kezelése antibiotikummal történik és a tünetek nagyjából egy hét után eltűnnek” – fejtette ki dr. Grant.

Sápadt bőr

A bőr sápadtságát bizonyos krónikus betegségek, rossz táplálkozás, illetve vitaminhiány is okozhatja. Az orvos felhívta a figyelmet, hogy ez a tünet gyakran a vörösvérsejtek vagy a hemoglobin hiányát jelzik, ami ellen azzal tehetünk a legtöbbet, ha vasban gazdag ételeket építünk be az étrendünkbe, például vörös húst, babot, lencsét, spenótot vagy sóskát.

Sárga bőr és szemek

A sárgaságot valószínűleg a legtöbben felismerik: a májbetegségeket kísérő elszíneződést a bilirubin mennyiségének emelkedése okozza, ami hepatitiszfertőzés, más okból eredő májgyulladás, egyéb, a szervet érintő betegség, sőt sarlósejtes kór jele is lehet.

„Mivel a sárgaság számos egészségügyi problémát jelezhet, elengedhetetlen, hogy szakképzett orvostól kérjünk tanácsot, hogy megértsük az arcelváltozások mögött húzódó okokat” – tette hozzá dr. Grant.

Kiütések

Kiütéseink sok mindentől lehetnek, ám ha huzamosabb idő után is fennáll a probléma, akkor komolyabb bajt is jelezhetnek.

„A tartós kiütések az arcon a lupusz nevű autoimmun betegség meglétére utalhatnak. Az ezzel járó kiütések általában az orron és az arcon jelennek meg, mielőtt átterjednének a karokra és a mellkasra. Ha valaki úgy érzi, hogy kialakulhatott nála lupusz, sürgősen orvoshoz kell fordulnia. A betegség egy egyszerű vérvizsgálattal diagnosztizálható” – mutatott rá az orvos, ugyanakkor hozzátette, hogy kiütéseink többek között allergiától is lehetnek, illetve rosaceára is utalhatnak.

Száraz ajkak és bőr

„Habár az ajkak és a bőr gyakran lehet száraz az időjárás változásától függően, illetve az öregedés jele is lehet, kiszáradás is okozhatja. Utóbbi tünetei közé tartozik a kipirult bőr, a száraz köhögés, a szomjúság és a sötétsárga vizelet. Fontos, hogy a nap folyamán elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, a hőmérséklet emelkedésével pedig növeljük a vízbevitelt” – szögezte le dr. Grant. Összességében hozzátette: fontos, hogy tisztában legyünk az arc különböző egészségügyi állapotokra utaló elváltozásaival.

A betegségek, fertőzések gyakori jeleinek felismerésével a páciensek korai orvosi kezelésben részesülhetnek, így a tünetek hatékonyan csökkenthetők, illetve megszüntethetők.

(LADBible)

(Borítókép: Egy férfi az arcát nézi a tükörben. Illusztráció: Getty Images)