A felnőtté válás része, hogy testünk növekszik és folyamatosan alakul, legalábbis egy darabig. Van azonban két testrészünk, amely halálunkig nő.

A fülünk és az orrunk egész életünkben folyamatosan nagyobb és nagyobb lesz, ha akarjuk, ha nem. A folyamatot megállítani nem lehet, de elgondolkodtató, hogy vajon miért lehet mindez?

Több tanulmány is megállapította, hogy a fülünk bizony folyamatosan növekszik. Egy kutatás szerint 30 éves korunk felett a fülünk évente körülbelül 0,22 milliméterrel nő. Sőt az emberek életkorát elég pontosan meg lehet becsülni a fülkörfogat alapján.

De vajon pontosan miért és mitől nő a fül és az orr?

A növekedés azt jelenti az orr és a fül esetében, hogy testünkkel párhuzamosan nőnek, és nagyjából 20 éves korunkra elérik a végleges méretet. A növekedés bár látszatra igaz, de valójában az orr bőre az életkorral veszít erejéből, melynek következtében megnyúlik és leereszkedik. Az orr bőrén belüli mirigyek szintén megnagyobbodhatnak, ami szélesebb orrot eredményezhet.

Ugyanez igaz a fülünkre is: a külső szerv szerkezetének nagy részét alkotó porc az idő előrehaladtával lebomlik, már nem tud olyan támaszt nyújtani bőrünknek, mint korábban. Ennek következtében úgy tűnhet, hogy a fülünk tovább növekszik,

de ami valójában történik, az inkább alakváltozás, mintsem méretbeli növekedés.

(24.hu)

(Borítókép: Egy idős férfi. Illusztráció: serts/Getty)