Sokan csak melegítésre használják, és ezért nem is tisztítják rendesen a mikrohullámú sütőt. Pedig egy új kutatás szerint rengeteg, az emberi szervezetre is káros, ráadásul a sugárzásnak is ellenálló mikroba él benne.

  Akár készételek, akár csak egy pohár víz felmelegítése a cél, sokan naponta többször is használják a mikrohullámú sütőt. Ám egy új tanulmány arra figyelmeztet, hogy ez a hétköznapi háztartási gép sokkal veszélyesebb, mint gondoltuk.

A spanyolországi Paternában működő Darwin Bioprospecting Excellence SL startup cég kutatói ugyanis akár halálos betegségeket is okozó, a sugárzásnak ellenálló mikrobákat fedeztek fel a vizsgált készülékek belsejében. 

Tanulmányukban a kutatócsoport 30 mikrohullámú sütő belsejéből vett mintát – tízet egy háztartás konyhájából, tízet közös háztartási helyiségekből, például kávézókból, és tízet tudományos laboratóriumokból. A minták elemzése során 25 baktériumtörzsön belül 747 különböző mikroba nemzetséget fedeztek fel.

Ami a rossz hír, hogy ezek között jó néhány, például a Klebsiella, Enterococcus és Aeromonas,  nagyon veszélyes lehet az emberre. A Klebsiella fajok pl. tüdőgyulladást, sebfertőzést, vagy agyhártyagyulladást, az Enterococcus húgyúti fertőzéseket, véráramfertőzéseket az Aeromonas pedig gyomor-bélrendszeri fertőzéseket, vesebetegségeket is okozhat.

Az eredmények alapján a kutatók arra biztatják az embereket, hogy gondoskodjanak a mikrohullámú sütőik rendszeres, és alapos tisztításától. Minden egyes használat után érdemes áttörölni nedves kendővel, emellett rendszeresen ki is kell fertőtleníteni, az erre a célra kapható szerekkel. Mivel a talált baktériumtörzsek egy része ellenáll a sugárzásnak is, nem érdemes azzal elütni a takarítást, hogy a mikrohullámok majd elpusztítják a kórokozókat.

(Daily Mail)

(Borítókép: Mikrohullámú sütő. Illusztráció: Getty Images)