A nyelv színváltozásait ismeri fel az a program, ami számos betegséget, köztük a rákot és a cukorbetegséget is képes azonnal diagnosztizálni.

Egy számítógépes algoritmus a nyelvről készült felvétel alapján azonnal képes lehet diagnosztizálni a cukorbetegséget, a rákot, vagy akár előre jelezheti, hogy fennáll-e a sztrók kockázata.

Az iraki és ausztrál kutatók által kifejlesztett program 98 százalékos pontosságot ért el a különböző betegségek előrejelzésében, csupán az emberi nyelv színének elemzésével. A bagdadi Middle Technical University és a Dél-Ausztrál Egyetem mérnökei 5260 emberi nyelvről készült fotóval tanították a mesterséges intelligenciát arra, hogy felismerjék a különböző betegségekhez tartozó színárnyalat változatokat.

„A nyelv diagnosztikai vizsgálata nem újkeletű, hiszen már 2000 évvel ezelőtt is használták a hagyományos kínai orvoslásban" – mondja a kutatás vezetője, Ali Al-Naji egyetemi docens. „A színe, alakja és vastagsága az egészségi állapotok litániájáról árulkodhat."  

A fejlesztés alatt álló képalkotó módszer nem csak a cukorbetegséget és a rákot ismeri fel, de olyan állapotok jelentétét is, mint a vérszegénység, asztma, a máj- és epehólyagbetegségek, a COVID-19, valamint számos érrendszeri és gyomor-bélrendszeri probléma.

A kutatás egy másik résztvevője, Javaan Chahl szerint a későbbiekben akár okostelefonunkon is használhatjuk ezt az alkalmazást. 

„Az eredmények megerősítik, hogy a számítógépes nyelvelemzés egy biztonságos, hatékony, felhasználóbarát és megfizethető módszer a betegségek szűrésére, amelynél a modern módszereket egy több száz éves gyakorlat támogatja" – tette hozzá.

(Daily Mail)

(Borítókép: kiöltött nyelvű orvos. Illusztráció: Getty Images)