A túl kevés és rossz minőségű alvás miatt felgyorsulhat az Alzheimert okozó amiloid-béta plakkok képződése – derült ki egy friss ausztrál kutatásból.

Naponta több mint hat óra minőségi alvás segíthet megelőzni vagy lelassítani az Alzheimer-kór előrehaladását – derült ki a Murdoch University kutatásának eredményeiből. Az Alzeheimer-kór és a megfelelő alvás kapcsolata az egészséges idős felnőtteknél az alvás minőségére és mennyiségére vezethető vissza. Ez ugyanis összefüggést mutat az agyban az amiloid-béta plakkok felhalmozódásának sebességével.

„Az Alzheimer-kór egy olyan betegség, amelyet rendszerint az idősebbeknél diagnosztizálnak, de kóros folyamatai már sokkal korábban megkezdődnek. Jelenleg nem ismert a betegség gyógymódja, de kutatásunk azt sugallja, hogy a személyre szabott alvásjavító beavatkozások késleltethetik vagy megelőzhetik a tünetek kialakulását és progresszióját a betegség korai szakaszában” – mutat rá Stephanie Rainey-Smith kutató.

A kutatásban 189 fő vett részt önkéntes alapon, akik 60 és 80 év közöttiek voltak. Az önkénteseket hat éven keresztül követtek nyomon, miközben agyi képalkotó módszerekkel végeztek rajtuk vizsgálatokat. Emellett a betegek önbevallásos módszerrel kitöltött alvásnaplóit is rendszeresen ellenőrizték.  Az eredmények szerint a genetikai mutációt hordozóknál a hat óránál kevesebb alvás, a teljes mintában pedig a nem megfelelő alvásminőség az agyi amiloid-béta gyorsabb felhalmozódásával járt együtt.

(Borítókép: Idős férfi alszik. Illusztráció: Hudzilla/Getty)