Sokaknak ott lapul a fürdőszoba szekrényében egy csomag fültisztító pálcika, ám ezek használata veszélyes lehet. Bár egyéb otthoni praktikák is akadnak fültisztításra, a szakemberek szerint egyik sem ajánlott. Eláruljuk, miért!

Az otthoni fültisztítás veszélyeire figyelmeztetett nemrég dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus. A téma különösen aktuális, ugyanis a nyári szezonban az emberek többször fordulnak fül-orr-gégészeti panaszokkal szakorvoshoz, például úgynevezett fülzsírdugó kialakulása miatt. Augusztinovicz doktornő szerint ennek eltávolítása szakszerűen kell történjen, ugyanis ha otthon magunk próbálkozunk vele, könnyen ronthatunk a helyzeten.

A fülzsír természetes módon képződik a fülben, hogy védje a hallójáratot a különböző fertőzésektől, szennyeződésektől és a kiszáradástól. Néhány embernél azonban fokozottabb lehet a fülzsírtermelés, ami növeli a fülzsír felgyülemlését, vagyis a fülzsírdugó kialakulásának kockázatát a hallójáratban. Hajlamosító tényező lehet a genetika, a hormonális változások, a bőrbetegségek, de nyáron a fokozott verejtékezés következtében is gyakrabban fordul elő ez a probléma.

Ezen kívül fokozhatja a dugóképződést a füldugók, fülhallgatók és hallókészülékek gyakori használata, valamint a túl gyakori vagy túl intenzív fültisztítás, például a túlzott fülkaparás vagy gyakori fülmosás is.

Többek között ezért sem ajánlott otthoni fültisztítást végezni, nem beszélve az esetleges sérülések kockázatáról. Megfelelő ismeretek hiányában ugyanis túl erős nyomással, vagy nem megfelelő eszközök használatával felsérthetjük a hallójáratot és a dobhártyát. Komoly kockázat továbbá a fertőzésveszély, amelynek nemcsak a nem megfelelő eszközök használatával, hanem az esetlegesen szennyezett víz használatával is kitesszük magunkat. Az otthoni fülmosás egyébként sem alkalmas az összes fülprobléma kezelésére, például ha középfül- vagy hallójárat-gyulladásunk van, esetleg más súlyos probléma áll fenn.

A megfelelő diagnózis felállításához és a szakszerű kezeléshez tehát hozzáértő személyre van szükség, aki speciális mosással, szívókészülékkel, vagy arra alkalmas horoggal orvosolja a problémát.

Rendelőben végzett fülmosás során például az orvos a fülbe testhőmérsékletű vizet fecskendez, mely a fülzsír mögé jutva kisodorja azt. Szükség szerint a fülmosás előtti 1-2 napban paraffinolajos csepegtetést ír fel, amely fellazítja a fülzsírt, így megkönnyíti annak eltávolítását a mosás során.

A fülzsír eltávolítása után ellenőrizni kell a dobhártya és a hallójárat épségét, hogy a hallójáratból sikerült-e maradéktalanul eltávolítani a zsírt. Ezt az ellenőrzést otthon senki sem tudja szakszerűen elvégezni, ezért is fontos, hogy kerüljük az otthoni fültisztítás gyakorlatát. Ha tehát  füldugulást, halláscsökkenést, fájdalmat, pattogó érzést tapasztalunk, mielőbb forduljunk fül-orr-gégészhez. Különösen fontos ez akkor, ha hajmosás, vagy nyáron a strandolás során a fülünkbe jut a víz, amitől beduzzadhat a fülben lévő fülzsírdugó. Ilyen esetben a víz nem tud távozni, és a fülben rekedve fertőzések melegágyát képezheti.

(HáziPatika)

(Borítókép: Egy fülét tisztító férfi. Illusztráció: Getty Images)