Még javában tart a nyári meleg, ám az időjárás egyik napról a másikra képes megváltozni. Az ősz beköszöntét érdemes felkészülten várni, hogy a hűvösebb napokon is megőrizhessük az egészségünket az immunrendszerünk erősítésével.

Számos módon megerősíthetjük természetes védekezőrendszerünket, hogy felkészüljünk a hűvösebb időszakra, amikor a különböző kórokozók a legaktívabbak. Bár az Időkép szerint a nappali maximum hőmérséklet még szeptember végén is 25 fok körül alakul, éjszaka pedig nem csökken 14 Celsius-fok alá, a táplálkozásunkon akkor is érdemes időben változtatnunk, hiszen a vitaminok és nyomelemek jelentős szerepet töltenek be az immunrendszer működésében. 

Noha számtalan patikában kapható vitaminkészítmény ígér azonnali és biztonságot nyújtó segítséget, érdemes szem előtt tartani, hogy a természetes úton bevitt zöldségek, gyümölcsök könnyebben szívódnak fel és jobban hasznosulnak. A titok a rendszeres, tudatos táplálkozásban rejlik, egyúttal az élelmiszerek mennyiségében és minőségében. A következőkben ismertetjük azokat a vitaminokat és nyomelemeket, amelyek elengedhetetlenek az egészségünk fenntartása szempontjából.

C-vitamin

A C-vitamin az egyik legnagyobb immunrendszer-erősítő. Hiányában a betegségekkel szemben védtelenebbé válunk, rendszeres bevitele azért elengedhetetlen, mert a szervezet nem képes magától előállítani. C-vitamint a következő ételekből nyerhetünk:

  • narancs, narancslé;
  • citrom;
  • grapefruit;
  • kivi;.
  • paprika, kaliforniai paprika;
  • eper;
  • kelbimbó;
  • brokkoli.

B6 vitamin

Ez a vitamin létfontosságú az immunrendszer biokémiai reakcióinak támogatásához. A 8 létfontosságú vitamin egyike, amelyeket a szervezet nem képes előállítani. Nélkülözhetetlen a fehérjék, valamint a szénhidrátok és a zsírok megemésztéséhez, mely során a táplálékból a szervezet számára hasznosítható energia lesz. B6-vitaminban gazdag ételek:

  • marhahús és marhamáj;
  • hidegvízi halak, például a lazac és a tonhal;
  • csirkemell;
  • burgonya;
  • banán;
  • túró;
  • csicseriborsó;
  • bulgur.

E-vitamin

Az E-vitamin egy erős antioxidáns, amely a szervezetnek segít a fertőzések leküzdésében, de számos más funkcióját is támogatja. E-vitaminban gazdag ételek:

  • magok;
  • diófélék;
  • spenót;
  • brokkoli;
  • kivi;
  • mangó;
  • paradicsom;
  • búzacsíra olaj.

Cink

A cink az emberi szervezetben számos fontos szerepet tölt be és legalább száz különböző enzim működését segíti elő. Olyan nyomelem, amely elengedhetetlen az immunrendszer egészségének megőrzéséhez. A következő ételek gazdagok cinkben:

  • marhahús;
  • tökmag;
  • sertéshús;
  • pulykamell;
  • cheddar sajt;
  • lencse;
  • szardínia;
  • görög joghurt;
  • tej;
  • osztriga.

Szelén

A szelén kiváló nyomelem a vírusok ellen, ami a hűvösebb hónapokban kifejezetten jól jön. Az immunvédelem mellett a szabad gyökökkel elleni védekezésben is támogatja a szervezetet, valamint megköti a benne található nehézfémeket. Ezen kívül részt vesz a pajzsmirigyhormonok előállításában is. Szelénben gazdag ételek:

  • tonhal;
  • szardínia;
  • sovány húsok;
  • túró;
  • barna rizs;
  • tojás;
  • zabpehely;
  • tej és joghurt;
  • lencse;
  • diófélék és magvak.

(HáziPatika)

(Borítókép: Férfi ősszel, egy bögre itallal a kezében. Illusztráció: Getty Images)