Sokan keresik naponta a választ a Google-ben arra, hogy miért vagyunk olyan fáradtak. Most egy szakértő ad választ mindenre.

Sokan teszik fel nap mint nap a kérdést: „Miért vagyok mindig ilyen fáradt?”. Valószínűleg mindannyian megtapasztaltuk már, hogy hiába fekszünk le korán, és próbálunk legalább nyolc órát aludni, mégis fáradtan ébredünk, mintha egy percet sem pihentünk volna. Ez a probléma rengeteg ember életét megkeseríti, és a Google is tele van ilyen jellegű keresésekkel. De mi állhat ennek hátterében?

LaDbible cikke szerint a fáradtságnak számos oka lehet, és sok közülük könnyen kezelhető, ha tudjuk, mit kell tenni. A National Health Service (NHS) egyik orvosa, Dr. Hana Patel, aki egyben alvásszakértő is, megosztott néhány fontos tanácsot arról, miért érezhetjük magunkat állandóan kimerültnek, még akkor is, ha elegendő időt fordítunk az alvásra.

Dr. Hana Patel elmagyarázta, hogy sokan tévesen hiszik azt, hogy a kimaradt alvás utólag teljesen pótolható. Valójában nincs szükség minden elvesztett órát bepótolni, sőt, ha megpróbáljuk „utolérni” magunkat, még rosszabbul is érezhetjük magunkat. A legjobb, ha következetesen betartjuk az alvási és ébredési időpontokat, mert ez javítja az alvás minőségét.

Sokan hiszik, hogy idősebb korban kevesebb alvásra van szükség, de Dr. Hana Patel szerint ez egy gyakori tévhit. Az idősebbek gyakran nehezebben alszanak el, és az éjszaka folyamán többször is felébrednek. Az életkor előrehaladtával az alvás minősége is romlik, kevesebb időt töltünk a mély alvás fázisában, ami fontos a regenerálódáshoz. Ezen kívül különböző egészségügyi problémák, mint például a fájdalom vagy a légzési nehézségek is megzavarhatják a pihenést, ami tovább csökkentheti az alvás hatékonyságát.

Az alkoholfogyasztásról Dr. Hana Patel azt mondta, hogy rendszeres ivás lefekvés előtt ronthatja az alvás minőségét, mivel megzavarhatja a természetes alvási ciklust. Az alkohol vízhajtó hatása miatt éjszaka gyakrabban kell felkelni mosdóba. Bár egy pohár ital kezdetben segíthet elaludni, az alvás minősége romlik, ha túl későn fogyasztunk alkoholt.

Az alvásszakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy akár a túl sok alvás is fáradtságot okozhat. A felnőtteknek általában 7-9 óra, míg a gyerekeknek 9-11 óra alvásra van szükségük. Ha valaki napi 10 óra alvás után is kimerültnek érzi magát, érdemes orvoshoz fordulnia. Dr. Hana Patel hangsúlyozza, hogy ha valaki nem tud elaludni, nem célszerű az ágyban maradni. Ehelyett érdemes felkelni, és valami megnyugtató tevékenységet végezni, például olvasni vagy meditálni.

Végül, Dr. Hana Patel azt is javasolja, hogy a hálószobánkat tartsuk hűvösen, mert alvás közben testünk természetesen lehűl. Az ideális hőmérséklet a szakértő szerint 15,6-22 Celsius-fok között van a pihentető alváshoz.

(Borítókép: egy fáradt férfi ül az irodában. Fotó: Getty Images)