A népszerű diabétesz gyógyszerek, amelyeket a fél világ már fogyásra használ, nem csak rengeteg betegségnél alkalmazhatók, de a biológiai öregedésre is hatással lehetnek.

Az eredetileg diabétesz kezelésére használt gyógyszerek körül – mint például az Ozempic – hatalmas felhajtás van az utóbbi időben, hiszen rengetegen, köztük világsztárok is használják arra, hogy megszabaduljanak a felesleges kilóktól.

Bár a szemaglutid hatóanyagú gyógyszerek sem mentesek a mellékhatásoktól, a szakemberek egyre több egészségre előnyös hatásukat fedezik fel. Májusban a University College London kutatói arról számoltak be, hogy az injekcióval bejuttatott gyógyszer rendszeres alkalmazása húsz százalékkal csökkenti a szívroham, a szélütés vagy más szív- és érrendszeri megbetegedés halálos kimenetelének kockázatát.

Az Európai Kardiológusok Társasága londoni kongresszusán viszont múlt héten már arról mutattak be tanulmányokat az orvoskutatók, hogy a szemaglutid sokkal többet tud a fogyás elősegítésénél és a keringési rendszerrel kapcsolatos betegségek visszaszorításánál. Megállapították, hogy hogy a gyógyszer a szívelégtelenséggel, az ízületi gyulladással, az Alzheimer-kórral és még a rákkal összefüggő betegségek széles skálájának kezelésére is alkalmazható.

Az egyik kutatásban, ahol 17 ezer, 45 év feletti embert vizsgáltak 3 éves át, arra az eredményre jutottak, hogy nem csak  szív- és érrendszeri, de a fertőzések okozta halálozás is jelentősen csökkent azoknál, akik ezt a szert kapták.

„A szemaglutid előnyei messze túlmutatnak azon, amit eredetileg elképzeltünk. Ez lenne a fiatalság forrása?

Én azt mondanám, hogy ha egy ember kardiometabolikus egészségét jelentősen javítjuk, akkor olyan helyzetbe hozzuk, hogy tovább és jobban éljen" –  mondta Dr. Harlan Krumholz, a Yale Egyetem orvosi karának professzora. „Nem lepne meg, ha az emberek egészségének ilyen módon történő javítása valóban lassítaná az öregedési folyamatot" – tette hozzá.

(Independent)

(Borítókép: fogyasztó injekciók. Illusztráció: Getty Images)