A rákkal kapcsolatban minden lehetséges tünetet szinte lehetetlen észben tartani, de van négy evéssel kapcsolatos, amelyeket egy fokkal könnyebb megjegyezni.

A kutatások szerint több mint 200 különböző típusú rák létezik, de némelyiknek nyilvánvalóbb jelei vannak, mint másoknak. Természetesen mindet lehetetlen észben tartani, de létezik négy, kevésbé ismert tünet, ami az étkezéssel függ össze, és szintén jelezhet rákot.

1. Étvágytalanság

Ez a tünet persze sok minden miatt jelentkezhet, de mégis érdemes mindenképpen komolyan venni és ha hosszú ideje áll fent, akkor kivizsgáltatni.  A rák esetében bizonyos vegyi anyagok, amelyeket felszabadít, megváltoztathatják az étvágyat, amely már jelentkezhet a megbetegedés korai stádiumában. A rákkal diagnosztizált emberek 50 százaléka étvágytalan. Az előrehaladott rákban szenvedőknél 100-ból 60 ember elveszíti bizonyos mértékig az étvágyát.

2. Rágási és/vagy nyelési problémák

A nehéz rágás és nyelés egy könnyen észrevehető problémák. Ha az evés rendszeresen fájdalmat okoz, érdemes orvosi segítséget kérni. A szájban, a torokban vagy a nyelőcsőben kialakuló rákos megbetegedések megnehezíthetik a nyelést. Maga a daganat is okozhatja, amely elzárja vagy szűkíti a táplálékkijutást, de a kezelés mellékhatásaként is előfordulhat ilyen típusú problémák esetén. A fejben vagy a nyakban lévő daganat szintén akadályozhatja az ajkak, a nyelv vagy a torok izmait a rágásban. 

3. Emésztési zavarok, gyomorégés

Újabb kissé általános tünetegyüttes, hiszen mind a gyomorégés, mind az emésztési zavarok gyakoriak lehetnek egy-egy nagyobb, fűszeres étkezés után, de ha hosszú ideje fennállnak, akkor érdemes másra gyanakodni. egyes rákos betegnél savas reflux, emésztési zavarok és gyomorégés jelentkezik. Ezek a tünetek fokozott csuklást vagy böfögést is okozhatnak. Leggyakrabban a gyomorrák jelei, ami a gyomorban lévő rákos sejtek rendellenes növekedésével kezdődik. Nyelési nehézségekkel, fogyással, hányással és gyomorfájdalommal is járhat még. 

Két másik ráktípus, a hasnyálmirigy- vagy a nyelőcsőrák egyik első tünete is lehet a gyomorégés.

4. Puffadás

A puffadt vagy duzzadt has szintén rákos megbetegedésre utalhat, mivel ez számos betegség, például a petefészek- vagy petevezetékrák tünete.

(Dívány)

(Borítókép: Egy férfi evés közben. Illusztráció: Maskot/Getty)