Bár néhányan a jövő élelmiszerének tartják, az emberek nagy része még idegenkedik a rovarok elfogyasztásától. Pedig egy kutatás szerint az egyik hatlábú még a nemi vágyat is felerősíti.

Lehet, hogy nem a legkívánatosabb fogás, ám a jövőben érdemes lehet megfontolni egy kis szöcske-kóstolót, azoknak mindenképpen, akik szeretnék feljebb tornázni a szexuális vágyaikat.

A Food Science of Animal Products című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ugyanis ezek a rovarok is felkerülhetnek az afrodiziákumok – olyan élelmiszerek vagy egyéb anyagok, amelyekről úgy gondolják, hogy növelik a libidót – listájára. Bár az erotikus hangulatfokozó falatok létezésére a tudomány egyelőre nem talált bizonyítékot, az tény, hogy sok afrodiziákumnak titulált élelmiszer tele van tápanyagokkal és egyéb egészségügyi előnyökkel is rendelkezik, és az egészséges nemi vágy a jó egészséggel kezdődik.

A szöcskék esetében azért akad némi tudományos megerősítés is. A kameruni Dschang Egyetem kutatói jelentős egészségügyi előnyöket észleltek a szöcskealapú étrenddel etetett patkányoknál, és ezt annak tulajdonítják, hogy a rovarok gazdagok tápanyagokban, többek között fehérjében, esszenciális aminosavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. A vizsgált patkányok többet aludtak, a szőrük jobb minőségű lett és a súlyuk is az egészségesebb tartományban maradt.

A rovarok rágcsálása ráadásul jelentősen fokozta a libidót, és szexuálisan igencsak aktívvá tette az ilyen étrenden tartott patkányok. Ezek a patkányok emellett körülbelül 12 óra alvást is hozzáadtak a heti menetrendjükhöz, „feltűnően jobb” szőrzetet fejlesztettek, és jobban tartották az egészséges átlagsúlyt.”

Bár ez a tanulmány csak patkányokra összpontosított, a kutatók szerint ugyanezek az eredmények az emberekre is vonatkozhatnak. „Eredményeink rávilágítanak az olyan ehető rovarokban, mint a Ruspolia nitidula (Nagy kúpfejűszöcske), mint alternatív fehérjeforrásokban rejlő jelentős potenciálra” – mondta Ngnaniyyi Abdoul vezető kutató a The New York Postnak. „A szöcskeliszt nemcsak a táplálkozási szükségleteket elégíti ki, hanem konkrét egészségügyi előnyökkel is jár”.

A Scientific Reportsban megjelent tanulmány szerint egyébként több mint 2200 rovarfajt fogyasztanak világszerte, 123 országban.

(Borítókép: undorodó férfi. Illusztráció: Getty Images)