Egy új kutatás szerint minden ötödik rákkal összefüggő haláleset hátterében fertőzések, például vírusok állhatnak, ami rámutat a megelőzés és az időben történő beavatkozás fontosságára.

Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy a rák kizárólag az életmódtól, a genetikától vagy a balszerencsétől függ. Pedig egyre több bizonyíték van arra, hogy a fertőzések – mint például vírusok és baktériumok – is komoly szerepet játszanak a rák kialakulásában. Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság legfrissebb kutatása arra mutat rá, hogy minden ötödik, rákkal összefüggő haláleset mögött fertőzés állhat – írja a DailyMail

Dr. Charles Swanton, a Cancer Research UK vezető orvosa elmondta, hogy a rákos megbetegedések sok esetben nemcsak genetikai vagy életmódbeli tényezők következményei, hanem vírusos vagy bakteriális fertőzések is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.

Az olyan baktériumok, mint a PKS-pozitív E. coli, képesek gyulladásos környezetet teremteni a bélben, ami megnöveli a bélrák kialakulásának kockázatát

– mondta dr. Swanton.

Ez a baktérium főként a nem megfelelően elkészített ételekben, például rosszul főzött húsokban és szennyezett zöldségekben található meg. A kutatók megállapították, hogy a PKS-pozitív E. colival fertőzöttek körében 3,5-szer nagyobb a valószínűsége annak, hogy bélrákjuk alakul ki. A Harvard Medical School 2022-es kutatása szerint a bélrákos esetek 22 százalékkal nőttek a fiatalok körében az 1990-es évek óta, és ezt részben a baktériumfertőzésnek tulajdonítják.

A HPV vírus is az egyik legismertebb rákkeltő tényező. Szinte minden méhnyakrákos eset mögött a humán papillomavírus (HPV) áll, amely szexuális úton terjed, és világszerte milliókat érint.

A HPV olyan sejtmódosításokat idéz elő, amelyek miatt a normál sejtek rákos sejtekké alakulhatnak át

– magyarázta dr. Lawrence Young, a Warwicki Egyetem virológusa.

A már említett víruson és baktériumon kívül a rák kialakulásának kockázatát növeli továbbá a Helicobacter pylori nevű bélbaktérium, amely hosszú távú gyulladást okoz, ezáltal szintén felelőssé tehető a rákos esetek jelentős részéért. A kutatások szerint a H. pylori-fertőzés minden 20. gyomorrákos esetért felelős lehet.

Mindez nem jelenti azt, hogy ezek a fertőzések garantáltan rákot okoznak, de megnövelik a kockázatot. Stephen Griffin, a Leeds-i Egyetem rákvirológiai professzora szerint a vírus vagy baktérium csak egy láncszem a folyamatban.

Ha megszakítjuk ezt a láncot, például a HPV elleni oltással, akkor jelentősen csökkenthetjük a rák kockázatát.

A HPV elleni vakcina bevezetése óta például a méhnyakrákos esetek száma Angliában 90 százalékkal csökkent. Dr. Swanton hangsúlyozta, hogy a megelőzés kulcsfontosságú. „Az oltások, az időben történő szűrések, és így a fertőzések elkerülése révén jelentősen csökkenthetjük a fertőzés-alapú rákos megbetegedések kialakulásának esélyét.”

A szakemberek kiemelik, hogy a megelőzés mellett az egészséges életmód, a dohányzás és az alkohol kerülése, valamint a kiegyensúlyozott étrend is hozzájárul a rák elleni védelemhez. Ahogy dr. Young fogalmazott: „a vírusok és baktériumok csak egy része a rákkialakulás folyamatának, de minden egyes védelmi vonal segíthet megakadályozni a betegséget.”

(Borítókép: Mikroszkopikus baktériumok és vírusok. Illusztráció: Getty Images)