Egy új kutatás szerint pontosan három kávé az ideális mennyiség naponta, amely így jelentősen csökkenti bizonyos betegségek kockázatát.

Már régóta ismert, hogy a túlzott koffeinfogyasztás számos negatív hatással bír a szervezetünkre. Egy friss kutatás ugyanakkor rámutatott, hogy mértékkel fogyasztva a kávé igenis jót tehet az egészségünknek. De vajon pontosan mekkora az elfogadott mennyiség? A tanulmány szerint napi három csésze.

Így végezték a kutatást

A tudósok mintegy 300 ezer brit páciens egészségügyi adatait vizsgálták, és arra jutottak, hogy a rendszeres kávé-, illetve koffeinfogyasztók körében jelentősen alacsonyabb a kardiometabolikus multimorbiditás kialakulásának rizikója, vagyis kisebb eséllyel áll fenn egyszerre két jelentős kardiometabolikus probléma. Ebbe a körbe tartozik például a szívkoszorúér-betegség, a kettes típusú diabétesz, a magas vérnyomás, valamint a stroke (agyvérzés) is.

Mennyi az elfogadott mennyiség?

A kutatók megállapították, hogy azok a páciensek,

akik napi három adag kávét, vagyis 200-300 milligramm koffeint visznek be a szervezetükbe, azoknál 48,1 százalékkal kisebb eséllyel lépnek fel a fentebb említett betegségek,

mint azoknál, akik teljesen kerülik a koffeint. 40,7 százalékkal jobban állnak azoknál is, akiknél kis mennyiségű, mindössze 100 milligrammnyi napi bevitel a jellemző. Egy átlagos csésze kávé esetében egyébként 95 milligramm koffeinnel érdemes számolni.

A tanulmány szerzői ugyanakkor azt is kiemelik, jelenleg csak puszta megfigyelésről van szó, ok-okozati viszonyról nem beszélhetünk. 

(InStyleMen)

(Borítókép: Kávé. Illusztráció: Westend61/Getty)