Vannak olyan ételek, amelyeket egészségtelennek bélyegeznek, pedig nagyon hasznosak lehetnek a szervezetünknek. Egy dietetikus most megosztott néhányat közülük, amelyeknek a rendszeres fogyasztását javasolja.

Egy torontói dietetikus, Abbey Sharp rendszeresen oszt meg táplálkozással kapcsolatos tanácsokat TikTok és Youtube csatornáján, és akad, hogy még kollégáival is szembe megy egy-egy témakör kapcsán. Legutóbb három olyan, egészségtelennek tartott étel rendszeres fogyasztását ajánlotta a követőinek, amelyek a mindennapijaink részei.

"Az étkezési kultúránk hajlamos démonizálni egyes ételeket, pedig némelyik kifejezetten jó hatással van ránk" – mondja a szakember, és fel is sorolja, miért ajánlja ezeket az ételeket.

@abbeyskitchen Diet culture loves to demonize these foods but they can actually be pretty good for you! Which one of these surprised you? #healthyeating #dietitiansoftiktok #potatotiktok ♬ September - Earth, Wind & Fire

1. Burgonya

A krumpli rossz hírét elsősorban magas szénhidrát tartalmának köszönheti, és annak, hogy legnépszerűbb elkészítési módjai valóban nem túl egészségesek, gondoljunk csak az olajban tocsogó sült változatra, vagy a vajjal és sóval jócskán felturbózott héjában sült krumplira.

Pedig szegény burgonya erről semmit nem tehet, sőt, Sharp szerint  jó kálium-, C- és B6-vitaminforrás. Természetes módon zsír- és koleszterinmentes, és rezisztens keményítőt tartalmaz. Ez egy olyan rosttípus, amelyet ugyan nehéz megemészteni, de segíthet a vércukorszint szabályozásában, és segíthet megelőzni az elhízást, a vastagbélrákot és a cukorbetegséget.

Egyébként a krumplifogyasztást az egyik legnagyobb amerikai kardiológiai szakmai testület, az American Heart Association is ajánlja, de persze csak sütőben sütve, főzve és párolva, zsíros kiegészítők nélkül.

2. Tojássárgája

„Úgy érzem, a táplálkozási kultúránk túl régóta állítja úgy be a tojássárgáját, mint valami zsíros koleszterinbombát, ami egy éjszaka alatt elmeszesíti az artériáinkat" – mondja a dietetikus.

Egy nagy tojás sárgája valóban akár 200mg koleszterint is tartalmazhat, ám ahogy Sharp rámutat, a tudósok ma már tudják, hogy az étkezési koleszterin valójában nem befolyásolja a vér koleszterinszintjét. Ezért inkább az elfogyasztott zsírok és szénhidrátok felelősek.

Sharp szerint a tojássárgája olyan kulcsfontosságú tápanyagokkal büszkélkedhet, mint a D-vitamin és a kolin, amely fontos az agy és az idegrendszer működéséhez, és az egész tojás fehérjéjének akár a felét is tartalmazhatja. 

3. Zsíros tejtermékek 

„A legújabb kutatások nem találtak összefüggést a teljes zsírtartalmú tejtermékek és a szív- és érrendszeri betegségek között, míg más kutatások szerint a teljes zsírtartalmú tejtermékek valójában csökkenthetik az elhízás és a súlygyarapodás kockázatát” – mondta Sharp.

A dietetikus különösen a zsíros tejből készült joghurtokat ajánlja, amelyek konjugált linolsavat tartalmaznak, amely csökkentheti az inzulinérzékenységet és a testzsírt, butirátot, amely jót tesz a bélrendszer egészségének, és gangliozidokat, amelyek létfontosságúak az agy fejlődéséhez.

(NyPost)

(Borítókép: férfi jóízűen eszik. Illusztráció: Getty Images)