Az egyik legagresszívebb rákos betegség, a glioblasztóma kezelésében egy hétköznapi, depresszióra használt gyógyszer jelenthet áttörést.

A legrettegettebb rákos megbetegedések közé tartozik: egy gyorsan növekvő agydaganat, amely áldozatainak felét egy éven belül megöli. A glioblasztóma furcsa, ám könnyen elérhető kezelését fedezték most fel a tudósok, ami egy kevéssé ismert antidepresszáns, a vortioxetin.

A svájci kutatás során a tudósok 130 különböző gyógyszer agydaganatos szövetre gyakorolt hatását elemezték, azt arra jutottak, hogy vortioxetin pusztítja el a leghatékonyabban a beteg sejteket.

A glioblasztómás egereken végzett további kutatások azt is kimutatták, hogy a gyógyszer lassítja a daganatok növekedését és zsugorítja azokat, és ez a hatás kemoterápiával kombinálva még inkább fokozódik.

A szakértők úgy vélik, hogy a tabletta azért hatékony, mert más gyógyszerekkel ellentétben képes átjutni a vér-agy gáton – vagyis megkerüli azt a membránt, amely megakadályozza az anyagok agyba jutását.

„A vortioxetin előnye, hogy biztonságos és nagyon költséghatékony. Mivel ezt a gyógyszert már engedélyezték, nem kell bonyolult eljáráson átesnie, és hamarosan kiegészítheti ennek a halálos agydaganatnak a alapvető terápiáját" – mondta Michael Weller professzor, a tanulmány társszerzője, a Zürichi Egyetemi Kórház idegtudományi szakértője.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy egyelőre senki ne szedje orvosi felügyelet nélkül ezt a gyógyszert.

„Még nem tudjuk, hogy a gyógyszer hat-e az emberekben, és hogy milyen dózis szükséges a daganat leküzdéséhez, ezért szükség van további klinikai vizsgálatokra" – hangsúlyozta.

(Daily Mail)

(Borítókép: agyról készült felvételek. Illusztráció: Getty Images)