A szakértők szerint egy egyszerű vérvizsgálat előre jelezheti, hogy egy gyermeknél fiatal felnőttkorában kialakul-e cukorbetegség és szívbetegség.

A dán tudósok szerint egy korai életkorban elvégezhető vizsgálat segít felismerni az elhízással összefüggő betegségek szempontjából leginkább veszélyeztetett fiatalokat, és gyorsabb kezelést biztosíthat számukra.

A kísérleti teszt a vérben lévő lipideket vagyis zsírsavakat vizsgálja, amelyek közül a legismertebb, de nem az egyetlen a koleszterin, amely közismerten összefügg a szívbetegségekkel. Emellett több ezer különböző zsírsav létezik, amelyeknek különböző funkciójuk van a szervezetben, és némelyik magas szintje összefügg a cukorbetegség és a szívbetegség fokozott kockázatával – a legújabb kutatás során pedig megállapították, hogy ezek a szintek már gyermekkorban megemelkednek.

A felmérésben egy évig követett gyermekeknél pedig kiderült, hogy az egészségesebb életmódra való áttérés során láthatóan csökkenni kezdett ezeknek a lipideknek a mennyisége a vérben.

„Az ilyen életveszélyes betegségek szempontjából veszélyeztetett gyermekek korai felismerése kulcsfontosságú. Tanulmányunk erős bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az elhízást kezelését muszáj a lehető leghamarabb elkezdeni, és motiválja a szülőket arra, hogy segítsék gyermekeiket a fogyásban" – mondta el Dr. Karolina Sulek, a tanulmány szerzője, aki a koppenhágai Steno Diabetes Centerben végezte kollégáival a kutatást. 

(Daily Mail)

(Borítókép: gyermek vérvétel. Illusztráció: Getty Images)