Ha éjszaka felébred, a legrosszabb, amit tehet, hogy megpróbál erőltetetten visszaaludni. A szakértők elárulták, miért nem működik ez a módszer, és mit érdemes inkább tenni helyette.

Sokunkkal előfordul, hogy az éjszaka közepén hirtelen felébredünk, majd hosszú ideig forgolódunk, miközben próbálunk visszaaludni. Az erőltetett visszaalvás azonban gyakran csak ront a helyzeten, éppen ezért arra figyelmeztetnek az alvásszakértők, hogy ez a legrosszabb, amit tehetünk.

Dr. Fiona Barwick a Self magazinban arról beszélt, hogy ha túlságosan arra koncentrálunk, hogy nem alszunk, az agyunk még inkább felébred, és csak szorongóbbá válunk.

Inkább fogadja el a helyzetet, és próbáljon meg valami másra figyelni

– javasolta az alvásszakértő.

Köztudott, hogy ha az ágyat nemcsak alvásra használjuk – például ott dolgozunk vagy sok időt töltünk benne napközben –, az ronthatja az alvás minőségét. Luis F. Buenaver, a John Hopkins Egyetem alvásszakértője azt tanácsolja, hogy ha éjszaka felébredünk, keljünk fel, és csináljunk valami mást, amíg újra álmosak nem leszünk.

Fontos, hogy ne maradjon ágyban

– mondta Buenaver a John Hopkins Medicine oldalán.

Egy másik gyakori hiba, amit sokan elkövetnek, hogy felébredés után azonnal elkezdik böngészni a telefonjukat. A „doomscrolling”, vagyis a negatív hírek olvasgatása, egyáltalán nem segít az elalvásban. A telefonok képernyőjének kék fénye becsapja az agyat, és azt hiteti el vele, hogy nappal van, ami megzavarja a test belső óráját, így még nehezebb visszaaludni.

Dr. Fiona Barwick azt javasolja, hogy ahelyett, hogy a telefonunkat nyomkodnánk, inkább válasszunk valami megnyugtató elfoglaltságot. Az olvasás például sokkal jobban ellazít, mint ha erőltetnénk a visszaalvást.

(LADBible)

(Borítókép: Egy éjjel felriadó férfi. Illusztráció: Getty Images)