Az ajakherpesz a világ lakosságának felét érinti, a kellemetlen tünetek sokaknak havi vagy akár heti szinten keserítik meg az életét. Gyógymódja nincs, ugyanakkor léteznek bizonyos praktikák, amelyekkel gyorsan leküzdhetők vagy akár meg is előzhetők a tünetek. Ezeket a tippeket gyűjtötte össze nemrég a Houstoni Methodista Kórház.

Az ajakherpeszt vírusfertőzés okozza, aki pedig egyszer elkapta, örökre hordozó marad. A fertőzés időről időre fellángolhat, így a hólyagok is visszatérhetnek. Nagyon változó azonban, hogy kinél és milyen gyakorisággal alakulnak ki a tünetek, amelyeket általában enyhe bizsergés előz meg. Bár nem létezik végső gyógymód a betegségre, a Houstoni Methodista Kórház összegyűjtött néhány hasznos tanácsot az ajakherpesz megelőzéséhez és leküzdéséhez.

„Az égő, bizsergő érzés előre jelzi, hogy herpesz van kialakulóban, és minél korábban kezded el csillapítani a gyulladást és kezelni a herpeszt, annál gyorsabban fog gyógyulni” – hangsúlyozta dr. Donald Brown háziorvos. Hozzátette, erre a célra több helyileg ható kenőcs és tapasz is elérhető, amelyek vírusellenes, illetve gyógyulást segítő hatóanyagokat tartalmaznak. Ezen kívül az érintett bőrfelületre nyomott hideg, nedves törlőkendő, a jeges borogatás, vagy akár a vazelin is segíthet. A hólyagok okozta fájdalom ellen recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például ibuprofén vagy paracetamol nyújthat segítséget.

A szakember a széles körben elterjedt népi praktikáktól ugyanakkor óva intette a betegeket. Kifejezetten felhívta rá a figyelmet, hogy tilos citromlét, ecetet vagy alkoholt kenni a herpeszre, ezek ugyanis kimarják a bőrt, de a problémát nem szüntetik meg. Sőt csak hátráltatják a gyógyulási folyamatot. Hasonlóképpen nem szabad a hólyagokat kiszúrni, nyomogatni, piszkálni. A bennük felgyülemlő váladék ugyanis dúskál a vírusokban, így a hólyag feltépése nyomán kórokozók sokasága szabadul ki, akár további sebeket előidézve.

Ha már hordozók vagyunk, a herpesz kialakulását megfelelő stresszkezeléssel is megelőzhetjük, hiszen az idegsejtekben megbúvó vírus olyankor robban újra elő, ha az immunrendszerünk legyengül, betegek, feszültek vagyunk. Ennél fogva számos módszer létezik, amely a hasznunkra válhat, legyen szó meditációról, jógáról, sportolásról, vagy akár csak légzőgyakorlatokról. Az is előfordulhat, hogy a napfénytől alakul ki újra a herpesz, így a fényvédelem is fontos részét képezi a védekezésnek. Amennyiben semmi sem használ, mindenképpen javasolt szakorvos felkeresése.

(HáziPatika)

(Borítókép: Herpesz egy férfi ajkán. Illusztráció: Getty Images)