Dr. Jeremy London szívsebész egy TikTok-videóban tette közzé, hogy miket érdemes elkerülnünk az egészségünk megőrzése érdekében.

A Georgia állambeli Savannah szív-és mellkassebésze, dr. Jeremy London egy TikTok-videóban tette közzé, hogy miket érdemes kerülni egész életünkben annak érdekében, hogy megőrizzük az egészségünket. A felvételt már közel másfél millióan látták, a New York Post pedig a videó alapján megírta, mi az a négy szokás, amelytől mindenkit óva int a 25 éve praktizáló szakember.

Sose dohányozzon, még elektromos cigarettával se

A dohányzás nem meglepő módon az első a listán. Ez a káros szenvedély közvetlenül károsítja az erek belső falát, növeli az érelmeszesedés és az érelzáródás veszélyét, valamint rákot okoz. „Valószínűleg ez a legrosszabb dolog, amit tehetsz magaddal” – mondja London.

Ne használjon alkoholos szájvizet

Mikrobiomunk baktériumai már közvetlenül a szájban megkezdik munkájukat az emésztésben, és ha ezeket elpusztítjuk, felborulhat az egyensúly. Ez hosszabb távon emésztési problémákhoz, pajzsmirigyzavarokhoz, bőrbetegségekhez vezethet, de növelheti a krónikus betegségek kockázatát is. A szájban lévő baktériumoknak ráadásul más szerepük is van: részt vesznek a nitrogén-oxid termelésében, ami a vérnyomás szabályozásában segít. Ha ezek elpusztulnak, az a magas vérnyomással is összefüggésbe hozható.

Ne fogyasszon feldolgozott élelmiszereket

A feldolgozott élelmiszerek tele vannak kalóriával, cukorral, zsírral és sóval. Túl sok ilyen étel fogyasztása növelheti a cukorbetegség, a rák és akár a korai halál kockázatát is.

Kerülje az alkoholt

Még a mérsékelt alkoholfogyasztás is megkérdőjelezhető, hiszen amikor alkoholt iszunk, az acetaldehiddé és acetáttá bomlik le. Az acetaldehid közvetlenül mérgező a szervezet minden egyes sejtjére, az acetát pedig csak üres kalória.

(Borítókép: Egy orvos és egy páciens. Illusztráció: Morsa Images/Getty)