Leginkább a thai lakosok fogyasztják előszeretettel ezt a nyers halból készült ételt, és a benne élő paraziták évente akár 20 ezer ember halálát okozhatják.

A thai konyha a világ minden pontján népszerű, nem véletlenül, a Pad Thai-tól a zöld vagy vörös curry-n át rengeteg ínycsiklandó fogás várja az ázsiai ételek kedvelőit. Ám létezik egy olyan thai étel, ami konkrét halálos veszélyt rejt, és extrém esetben elég lehet akár egyetlen harapás is a végzethez.

A koi pla néven ismert különlegesség tulajdonképpen darált nyers hal fűszerekkel és őrölt fűszerekkel keverve, és a helyiek között, különösen Khon Kaen tartományban, és ország egyik legszegényebb tartományában, Isaanban népszerű.

Miközben egyes becslések szerint évente 20 ezer ember haláláért felelős, méghozzá azzal, hogy májrákot okoz. 

A betegség kialakulásáért a nyers hal, hanem a benne élő paraziták, a laposférgek a felelősek. Ezek főleg a Mekong régió édesvízi halaiban őshonosak, és nem véletlen, hogy Isaan tartományban fordul elő a világon a legtöbb kolangiokarcinóma, vagyis epevezetékrák.

A nem túl gusztusos, ellenben veszélyes étel elkészítése így néz ki:

Egy thaiföldi orvos, Dr. Narong Khuntikeo évek óta kampányol a veszélyes csemege ellen, miután apja és anyja is májrákban halt meg az elfogyasztása után.

”Ez egy hatalmas egészségügyi probléma, de senki nem tud róla, mert az emberek csendben hullanak, mint a falevelek – nyilatkozta a májsebész specialista, és hozzátette, műtét nélkül ennek a ráktípusnak a az egyik legalacsonyabb a túlélési aránya az összes közül.

Dr. Khuntikeo más tudósokkal, orvosokkal és antropológusokkal együtt évek óta vizsgálja Isaan falusi lakosait, és az ultrahangos vizsgálatok illetve vizelettesztek szerint egyes közösségekben akár 80 százalék is lehet a fertőzöttség a halálos parazitával. Ám hiába igyekszik információkat és figyelmeztetéseket eljuttatni a lakossághoz, a tradíciót nagyon nehéz megtörni. 

Mindenesetre ha valaki turistaként jár az országban, ezt az ínyencséget inkább nagy ívben kerülje.

(LadBible)

(Borítókép: férfi ázsiai ételt fogyaszt. Illusztráció: Getty Images)